27 август 2015 г.

Отново е август и отново в социалните мрежи масово се тиражира невярното (но сензационно звучащо) твърдение, че в нощта на 27 август (и по-точно – 30 минути след полунощ) Марс ще се вижда в нощното небе с размерите на Луната. Не си губете времето в очакване това да се случи.

И все пак, от къде се ражда тази глупост? През 2003 година Марс се доближи максимално близо до Земята през последните почти 60 000 години. Тогава беше най-доброто време червената планета да се наблюдава през мощен телескоп.

По онова време, в зрителното поле на телескопи с увеличение 75x Марс може и да изглеждаше с видим размер, подобен на този на Луната, наблюдавана с невъоръжено око.

Да речем, че всеки може да сгреши и да се подведе с подобна небивалица. Но на какво се дължи фактът, че тя всяка година продължава да “изплува”? В крайна сметка и това не е чак толкова важно.

Важното, което трябва да се знае, че Марс н-и-к-о-г-а няма да се вижда в нощното небе толкова голям, колкото Луната. Нито през 2014 г., нито през 2287 г. нито дори през 28 329 година. Никога.

Тази измислица се разпространява чрез електронната поща още от далечната 2003 година. От тогава почти винаги през август слуховете за необичайното "природно чудо" изплуват и започват да циркулират из какви ли не сайтове, представящи се за “научни” или поне за “търсещи нетрадиционното в науката”.

Но… ето я сериозната физика. Веднъж на всеки две години Марс достига до такава точка в орбитата си около Слънцето, която се нарича “противостоене”. В този момент Червената планета се намира – от гледна точка на наблюдателите на Земята – точно срещу Слънцето. Нагледно обяснено изглежда така: Когато Марс е в противостоене, ако вдигнете ръцете си встрани, така че едната ви ръка сочи право към Слънцето, то другата ще сочи към мястото, на което в този момент се намира Марс (няма как да я виждате, защото се предполага, че това ще се случва през деня и Червената планета в този момент ще грее някъде на небето за наблюдателите от другото полукълбо на планетата ни, за които в този момент е нощ).

През 2003 година Марс наистина се приближи рекордно до Земята. Предишното такова рекордно сближаване се е случило през 57 617 година преди новата ера. Следващият път, когато пак ще сме най-близо до Марс ще е през 2287 година.

През април миналата година разстоянието между Марс и Земята беше минималното за последните седем години (от декември 2007 насам). Тогава между нас и Червената планета имаше 92 милиона километра дистанция. Горе-долу на същата дистанция ще се намират двете планети и на 22 май 2016 година.

Та, може ли Марс да изглежда толкова голям, колкото Луната? 
Не, не може. Ако Марс се приближи на разстояние, достатъчно за подобно наблюдение, заради гравитацията, ще се случат катастрофални неща.
Диаметърът на Марс е два пъти по-голям от този на Луната. Следователно, за да може видимо да ни изглежда толкова голям, колкото нея, то той следва да се намира на разстояние два пъти по-голямо от това, на което Луната се намира от нас.
Но понеже е с маса девет пъти по-голяма от тази на нашия естествен спътник, то с гравитацията си от такова разстояние ще оказва около два пъти (е, не е съвсем точно) по-силно въздействие на Земята, отколкото Луната. Поне два пъти по-високите приливни вълни ще са най-малкият ни проблем, ако Марс се приближи на такава дистанция.

Разстоянието между Марс и Земята се променя постоянно. Планетите се намират най-близо, когато Земята се намира между Слънцето и Марс. Когато това се случи, то разстоянието между двете планети варира между 55 и 100 милиона километра.
И обратно – най-голяма е дистанцията между двете планети, когато Слънцето се намира между тях. В този случай, в най-отдалечените си точки от орбитите, Земята и Марс се отдалечават на почти 400 милиона километра.

Когато Земята и Марс се приближат на разстояние по-малко от 60 милиона километра, наричаме такова противостоене “велико”. Подобно нещо се случва на всеки 15 или 17 години. Последното “велико” противостоене се случи на 27 август 2003 година (и от там тръгва “сензационната” глупост), а следващото ще бъде на 27 юли 2018 година. Тогава Марс ще “профучи” само на 58 милиона километра край Земята.

И така, да обобщим. Не се надявайте, че ще видите Марс с размерите на Луната този август. Ако го видите, ще е най-добре да започнете с молитвите (ако сте вярващ) или направо се гответе за нещо наистина невиждано като катастрофа.

Все пак, ако искате да видите Марс, ще се наложи да станете час-час и половина преди изгрев слънце. По това време, ниско над източния хоризонт ще се вижда Венера. Леко в ляво и малко по-нагоре от нея ще видите и Марс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...