26 август 2015 г.

Учените продължават да търсят формулата, описваща физическата привлекателност на женското тяло и теглото. За съжаление, резултатите от новото им изследване няма да зарадват притежателките на излишни килограми. 

Научната разработка е дело на екип от китайски и шотландски учени. Като отправна точка те приемат идеята, да потвърдят или отхвърлят масово разпространеното “еволюционно” схващане. Смята се, че пълните дами са по-плодовити и освен това те по-лесно издържат на глад и други неблагоприятни обстоятелства. От друга страна е известно, че наднорменото тегло води до редица заболявания, а това не е предпоставка за създаването на здраво потомство, както и за успешно справяне със стресови ситуации.

Така учените стигат до идеята да намерят идеалният за жените индекс на телесната маса (ИТМ). Този показател е разработен от белгийския социолог Адолф Кетле през 1869 година. ИТМ се определя като отношението на теглото в килограми към квадрата на дължината на тялото в метри. Например, при тегло от 60 килограма и ръст от 1,7 метра (170 см), ИТМ се равнява на 20,7.

В първия етап на изследването си учените разработват математически модел, разглеждащ връзката на теглото на жените с показателите за смъртността, предизвикана от няколко основни причини и способността им към по-висока фертилност. Според този модел средностатистическата “идеална жена” е с ИТМ между 24 и 24,8.
След това в изследването са включени 1300 души – както мъже, така и жени – от различни части на света – от Австрия и Литва до Иран, Кения и Мавриций. За изследователите е важно да разберат дали има разлика между европейските, азиатските и африканските възгледи за женската привлекателност.

На участниците са дадени да разгледат снимките на 21 жени с различно тегло. Задачата им е да ги подредят по степента на привлекателност. Снимките показват само очертанията на фигурата и така се изключва възможността изборът да бъде повлиян от възрастта или лицата на дамите.

Всички участници показват еднакви резултати: стройните жени се оказват по-привлекателни. При това, “челните места” в класацията на анкетираните заемат дамите с ИТМ по-малък от 19. Учените са изненадани от това, че математическият им модел доста се разминава от реалността, но бързо намират къде е грешката. Оказва се, че участниците в анкетата подсъзнателно са решили, че колкото по-пълна е жената от снимката, толкова тя е по-възрастна – и обратно.

След това провеждат нова анкета, на която до силуетите на дамите е отбелязана и възрастта им. Участниците в експеримента обаче отново отдават предпочитанията си на жени с ИТМ между 17 и 20. Подобни показатели са “привилегия” на младите жени до 20 годишна възраст.
Авторите на статията, в която излагат заключенията от изследването си, подчертават, че “еволюционните” възгледи за преимуществата на по-пищните дами се оказват мит – младите и стройни жени не само, че боледуват по-рядко и са способни да раждат здрави деца, но освен това са и по-привлекателни за хората – както за мъжете, така и за жените при това, без разлика от културно-историческите традиции.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...