31 август 2015 г.

В неделя, преди да тръгне на официално посещение в Аляска, президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че ще бъде сменено името на най-високия връх в Щатите – Маккинли.

Преди повече от век планината и върха са наречени в чест на 25-тия президент на САЩ Уилям Маккинли. Намира се в центъра на Националния парк Денали в Аляска и се издига на 6168 метра над морското равнище. Считано от 1 септември върхът връща старото си име – Денали, което преведено от езика на коренните индианци атабакси се превежда като “големият”.

Денали е един от “седемте върха” – най-високите на всеки от континентите. По височина е трети в “седморката” след Еверест в Непал (Азия) и Аконкагуа в Аржентина (Южна Америка).

Височината на върховете може да се измери по два начина – спрямо морското равнище, или спрямо денивелацията между подножието и върха. По първият начин Еверест е най-високият връх в света. Но измерени по втория метод Маккинли (Денали) е много “по-висок” от Еверест. От подножието на Еверест до върха има около 3700 метра, докато при Денали са около 5500.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...