30 август 2015 г.

Котопакси, един от най-високите действащи вулкани в света, изхвърля пепел и дим. Страторулканът се намира само на 45 километра от столицата на Еквадор, Кито. След почти 140 години затишие, от 15 август вулканът отново се активизира. От тогава са отчетени 44 взрива, 5 подземни труса и около 30 изхвърляния на пепел и скални маси.

В продължение на две седмици в района е в сила жълт код за опасност. В случай, че вулканът започне да изригва лава, властите са подготвили повече от 100 временни убежища и места за настаняване. Засега не е извършвана принудителна евакуация, но стотици вече сами са напуснали жилищата си и са потърсили подслон по-далеч от опасността.

На езика на индианците кечуа Котопакси се превежда като “блестящата планина” или “димящата планина”. Заснеженият вулкан се издига на почти 6 хиляди (5911м.) метра надморска височина и е смятан за един от най-опасните вулкани в света, тъй като в околностите му живеят над 2,7 милиона жители.

Първият документално отбелязан случай на изригване на Котопакси е от 1534 година. От тогава той се е активизирал няколко пъти. Големи изригвания са регистрирани през 1742, 1768, 1864 и 1877 години. Най-разрушително е изригването от 1768 година, когато от кратера на вулкана изригва гигантски стълб от пепел. Изригването е последвано от земетресение, което разрушава напълно град Латакунга.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...