30 август 2021 г.

Нацистите я кръщават “Бялата мишка”. Гестапо не знае нито как изглежда, нито коя точно е загадъчната жена-разузнавач, която в буквалния смисъл на думата ги “подлудява” с действията си.

Родена е на 30 август 1912 година в Уелингтън, Нова Зеландия. Казва се Нанси Грейс Августа Уейк и е жената, която притежава най-много военни награди в света.

През 30-те години на ХХ век Нанси Уейк се мести да живее във Франция. Занимава се със журналистика. В деня, когато започва Втората световна война Нанси се намира в Лондон. И все пак решава да се върне във Франция. След като немските войски окупират Франция, Нанси Уейк влиза в редовете на Съпротивата.

Помага на затворници в опитите им да избягат, заедно с други участва в акции срещу инфраструктурни обекти и саботажи, пътува като куриер из цяла Франция и така осъществява връзка между бойците на френската съпротива.
Нацистите дълго време не могат да уловят следите й. Когато все пак това се случва, “Бялата мишка” е принудена да бяга в Англия, където преминава специална подготовка за разузнавач. През 1944 година се връща във Франция – спусната е тайно с парашут. Задачата й е да подготви партизанска групировка, която да започне въоръжено въстание, едновременно с десанта на съюзниците в Нормандия.

Сред многобройните й преживявания има и случка като тази – заради загубената връзка със съратниците си, й се налага да измине 200 километра с велосипед без да спира. След този преход буквално не можела да помръдне. Но задачата й била изпълнена.

След войната заслугите й са възнаградени в пълна степен. Пробва да се впише в мирния живот на Нова Зеландия, като на няколко пъти пробва да влезе в политиката. Но бойните й подвизи не й помагат за спечелване сърцата на избирателите. До 1985 година Нанси Уейк живее със съпруга си Джон Форуърд ту в Англия, ту в Нова Зеландия. Накрая се установява за постоянно в Порт Макуори, където пише и издава биографичната книга “Бялата мишка”. Книгата се превръща в бестселър.




Подвизите й са в основата на романа на Себастиян Фолкс “Шарлот Грей”, по който през 2001 година Джилиан Армстронг снима едноименния филм. Ролята на Нанси във филма е поверена на Кейт Бланшет.

Приживе е удостоена с британския Орден на св. Георги, американския Медал на Свободата, френски Военен кръст. Но в родната Австралия не е оценена - дълго време австралийските власти не признават заслугите й. Решението им се базира на това, че Нанси Уейк е родена в Нова Зеландия и никога не е била на военна служба в австралийската армия. А и през 2001 година със скандал Уейк напуска Австралия, която смята за родина и се мести да живее в Лондон. Все пак, 60 години след края на Втората световна война името на Нанси Уейк попада и в списъка на кавалерите на Ордена на Австралия. Наградата приема с красноречивото “Да си заврат медала там, където маймуните си пъхат фъстъците”.

Нанси Уейк, жената с най-много бойни награди в света, почива на 7 август 2011 година в Лондон, малко преди да навърши 99 години.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...