29 август 2021 г.

136 години са изминали от датата, на която е патентован мотоциклета. На 29 август 1885 година немският изобретател Готлиб Даймлер представя на света първия мотоциклет Reitwagen. Дървена рамка, с дървени колела и бензинов карбураторен двигател с мощност 1,5 конски сили – това е той “бащата” на съвременните мощни возила на две колела.

Hildebrand & Wolfmuller
По време на първите си експериментални “кръгчета” с новото возило Готлиб Даймлер изминава 3 километра и успява да развие скорост от 12 км/ч.

Обаче първият сериен мотоциклет е пуснат на пазара през 1894 година и е дело на компанията Hildebrand & Wolfmuller. Развива скорост до 45 км/ч благодарение на двигателя си с мощност 2,5 конски сили. В момента екземпляр от първия модел на Hildebrand & Wolfmuller се оценява от експертите на не по-малко от 70 000 евро.

Снимките показват и някои от най-популярните мотоциклети, появили се в първите години на развитието на този вид превозни средства. На майсторството, с което са произведени, до голяма степен се дължи масовото им харесване сред широката публика и страстта да яхнеш "железния кон".














-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...