13 август 2015 г.

Един от най-известните представители на съвременното китайско изкуство сътворява огнена композиция с височина над 500 метра. Произведението си той посвещава на любимата си баба. 

57-годишният Цай Гоцян, родом от град Цюанчжоу завършва образование със специализация в сценичния дизайн. По време на творческия си път експериментира в най-различни направления, а през 80-те години започва да се занимава и с инсталации, в които се използват пиротехнически средства. От тогава това става предпочитаният за него начин да създава образци на съвременното изкуство.

Между 1990—1993 година работи върху композицията Projects for Extraterrestrials. Най-успешен от тази поредица проекти е “Проект №10”: с помощта на дим и други пироефекти, Великата китайска стена в продължение на 15 минути визуално е удължена с 10 000 метра. От 1995 година Цай Гоцян живее в Ню Йорк, където разработва зрелищни огнени обекти за Веницианското бианале, Олимпийските игри в Пекин и още много други събития по цял свят.

Наскоро световно известният майстор в пиротехниката решава да благодари на човека, който му е помогнал да осъществи мечтите си. Гоцян се ражда в бедно семейство. От детските си години мечтае да стане художник и в тези му стремежи го подкрепя единствено баба му. Възрастната жена продава риба и част от спечелените средства заделя за внука си, за да може да учи. В знак на признателност Гоцян създава композицията Sky Ladder — “Стълба към небето”. Идеята му е от 20 години, но едва сега успява да я реализира.

Замисълът му се увенчава с успех едва сега. Осъществяването му е в родния град на художника. Рано сутринта над залива Хуай Юй в Цюанчжоу е пуснат балон с хелий, който издига към небето дългата 500 метра стълба, покрита с пиротехнически материали. Артистичният обект просъществува само две минути и половина, но зрелището е достойно за да се види.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...