24 юли 2015 г.

Полярната мечка на име Цезар, който живее в зоопарка в Белград, Сърбия, похапва студена диня.  В юлските горещини, които са обхванали и западните ни съседи, температурите през деня достигат до 40 градуса на слънце. И макар че животните от този вид да понасят добре не само студа, но и жегата, по-добре е знойните летни дни да се прекарват в прохладните води в изкуственото езеро на клетката.

Лятото си казва своето дори и за белите мечки. Заради постоянното въздействие на слънчевите лъчи козината им през това време на годината често придобива златисто-кафява окраска, какъвто е случаят и с Цезар на снимката. Но пак е по-добре от мръсно зеленото, в което понякога се оцветяват през лятото полярните мечки в зоопарковете. Козината на белите мечки не позеленява от яд, а заради микроскопичните водорасли, които се заселват в нея.

Белградският Цезар е на 32 години, което за мечка е преклонна възраст. Тези хищници живеят до 25-30 годишна възраст, но в зоопарковете е регистриран и случай на 45-годишна бяла мечка.
Цезар обаче не е най-възрастният обитател на зоопарка в Белград. Алигаторът от Мисисипи по прякор Муя е в зоопарка още от откриването му през 1937 година, като при пристигането си вече е бил възрастен екземпляр. Смятан е за най-стария на планетата жив алигатор. А освен това, Муя е и единственият от питомците на белградския зоопарк, оцелял през годините на Втората световна война, когато градът, в това число и зоопаркът два пъти са подложени на жестоки бомбардировки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...