12.7.16

Навиците на това грациозно зверче малко приличат на поведението на пума, въпреки че латинското му название е Puma yagouaroundi. Ягуарунди всъщност опровергава много от постулатите за котешкото семейство. Например, рядко ще го видите да се катери по дървета. Редките случаи, когато ягуарунди ще се покатери на дърво са или защото ситуацията е екстремна и се налага да се спасява, или заради любовта си към… плодове.

Животните обаче не се свенят да включат в менюто си и членестоноги. Излизат да ловуват не под покривалото на тъмнината, както е присъщо на котките, а посред бял ден. Така избягват конкуренцията за храна с другите представители на котешкото семейство, обитаващи същите региони, но ловуват през нощта. Ягуарундите обитават райони в Централна и Южна Америка.

Външността им също е необичайна. Телата им са прекалено дълги за котки, а лапите – къси. Подобен строеж обаче позволява на зверчетата да се добират до такива места, които другите котки се стараят да избягват.
Ягуарундите се чувстват прекрасно както сред високите треви в низините и около водоеми, така и сред осеяните с редки бодливи храсталаци скалисти местности на височина до 3200 метра.

0 коментара:

Публикуване на коментар