14 юли 2016 г.

Ако човекът, който стои срещу вас в автобуса, ви изглежда странно познат, вероятно си има много логична причина за това. Британски генни инженери са установили, че всеки човек има десетки хиляди роднини, за които не подозира.

Специалистите са пресметнали, че дори в градове като Лондон с неговите бързи темпове на промяна на населението, обикновеният пътник в градския транспорт неволно среща свои далечни роднини едва ли не на всяко второ пътуване с автобус. Още по-голяма е вероятността да се срещне с непознат му братовчед в лондонското метро. За Лондон е изчислено, че средно на ден всеки човек преминава покрай 12 хиляди непознати за него хора, не малка част от които му се пада в известна степен “роднини”.
Дори по време на ваканционно пътуване с круизен лайнер може да срещнете на борда му 20-тина непознати, които ще са в далечна роднинска връзка с вас.

Сензационните на пръв поглед изводи са резултат от изследване, извършено от компанията AncestryDNA с помощта на компютърно моделиране. В алгоритъма на програмите са отчетени такива фактории като раждаемостта, броят на членовете в семействата и генетичните родства в рамките на последните 200 години. Оказва се, че всеки британец днес има около 193 000 роднини, в които се намира в различна степен на родствени връзки – от първи до шести братовчеди.

Специалистите са изчислили също, че на всяка квадратна миля (2,6 кв. км) във  Великобритания се падат по двама братовчеди или братовчедки. “Звучи невероятно, но почти всеки ден се срещаме с непознати ни роднини, без дори да подозираме, че имаме с тях много повече общо от това да участваме в един екип или спортен отбор, или пък просто да вървим по един и същ маршрут до работа”, разказва търговският директор на AncestryDNA Брад Арджънт.

Генетиците са сигурни, че резултатите от изследването им, проведено конкретно за британското население, са приложими и по отношение на практически всички жители на планетата.

Интересното е още, че по-рано генни специалисти установиха, че останките на индиански шаман, открити в резерват в Северна Америка са генетично близки с тези на алтайски шаман, т.е. двамата не само са били “колеги”, но и далечни роднини. От това откритие следва извода, че предците на северноамериканските индианци са дошли от района на Алтай преди около 20 000 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...