19 май 2018 г.

Калифорнийският кърлеж Paratarsotomus macropalpis подобрява рекорда на гепардите и се смята вече за най-бързото животно.

Спомняте ли си парадоксът за стрелата, която никога няма да настигне костенурка? А как се получава така, че кърлеж надбягва гепард?
Скоростта на гепарда е 26 м/с, тоест, за една секунда той преодолява дистанция, която 16 пъти надвишава дължината на тялото му.
А скоростта на калифорнийския кърлеж е измерена като 322 дължини на тялото му за секунда. По размер животинката може да се оприличи на сусамова семка. Предишният рекордьор по относителна спрямо размера на тялото скорост беше австралисйкият бръмбар-скачач, който за една секунда преодолява 171 дължини на тялото си.




Ако човек можеше да развива същата скорост като калифорнийския кърлеж, съотнесено към дължината на тялото ни, то щяхме можем да преодоляваме по 581 метра в секунда, или казано иначе – щяхме да развиваме скорост от 2092 км/ч. (За сравнение, съвременните изтребители развиват максимални скорости от 2100-2400 км/ч).

Калифорнийските кърлежи са уникални и с още една способност – могат да издържат температура от 60° C, която надхвърля доста температурните граници, при които оцеляват повечето насекоми.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...