18 декември 2018 г.


Тази елиптична галактика е открита през месец март 1781. Намира се на 60 милиона светлинни години от Земята в посока на съзвездието Дева. Галактиката е част от много гъсто населения център на клъстер в съзвездието Дева, в който са се струпали повече от 1000 галактики.

Снимката не показва цялата галактика, а само най-интересната централна част от нея и пресичащите през цялата галактика огромни междузвездни облаци прах. Това е най-доброто изображение на региона, с което разполагаме към настоящия момент. Предишни наблюдения с помощта на телескопа “Хъбъл” показват, че в центъра на Messier 84 се намира свръх масивна черна дупка. Астрономите съдят за наличието на черната дупка по движението на звездите и прашните облаци, попаднали под нейното гравитационно влияние.



Заедно с интересната централна част на галактиката, Messier 84 е известна още и със свръхновите звезди. Две свръхнови са наблюдавани в тази галактика. Първата - SN1957, е открита през 1957 година, а втората - SN1991bg, е наблюдавана през 1991 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...