15 май 2015 г.

Отлично запазена гривна от полиран камък, който на слънчева светлина прелива във всички нюанси на зеленото е открит в пещерата Денисов в Алтай, Русия. Археолозите се натъкват на него през 2008 година, но едва сега е установена точната му възраст.
Озадачаващото в находката е, че подобна съвършеност  в  изработването на такива изделия хората са овладели далеч по-късно – в епохата на неолита. За момента остава неясно как праисторическите обитатели на пещерата, живели преди 40 000 години, са постигнали толкова изящна изработка.

От гривната са намерени два счупили се фрагмента с ширина около 2,7 см и дебелина 0,9 см. Предполага се, че диаметърът на украшението е било около 7 см. Освен това, близо до мястото на счупване на единия от фрагментите има пробито отверстие, също изработено с учудваща точност. Учените са установили, че древният майстор е създавал гривната с помощта на някакъв резец, а после го е шлифовал и полирал с различни видове кожа. Съществува вероятност да е била украсена с някакви орнаменти.

Изследователите са твърдо убедени в точността на определяне на възрастта на гривната. Проучили са я по най-различни методи, в това число и с изотопно-кислороден анализ.

Предполага се, че украшението е принадлежало на знатно момиче или девойка и е носено само при много специални случаи. Находката може да се види в Музея по история и култура на народите от Сибир и Далечния изток в Новосибирск.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...