15 май 2015 г.

Учени откриха връзка между силата, с която, например, стискаме ръката на човек, когато се здрависваме и времето, което ни остава да живеем. Открита е зависимост, която показва индивидуалните особености на организма и позволява навреме да се засекат рискови за здравето състояния.

Изследването е дело на група учени от Канада и още няколко страни. Резултатите са публикувани в списание The Lancet. Специалистите изучават силата на стискане на 139 139 691 души от 17 държави, представители на най-различни социални групи на възраст между 35 и 70 години. Заедно с това са записвани и други данни, като ръст, тегло, кръвно налягане, хранителни навици и физическа активност, вредни навици и т.н. Експериментът е извършен между 2003 и 2009 година.

Силата на стискане е измервана с динамометър. В медицината този прибор се използва за определяне на силата на мускулите, свиващи пръстите на ръцете, както и за диагностициране на статуса и функционирането на горните крайници. Средните показатели на участниците в експеримента показват, че мъжете стискат със сила между 30 до 34 килограма, а жените - от 24 до 28 килограма.

Към края на изследването около 2 процента от участвалите по-рано, са починали. Причините за смъртта им са много различни, но всички те по време на тестовете са показали най-ниски резултати. Специалистите отчитат, че спадането в силата на стискане с 5 килограма повишава риска от смърт с 16%. Учените подчертават, че този параметър е единственият обединяващ всички починали участници, докато физическата им активност, тютюнопушенето, теглото, нивото на образованост и други фактори при всички са различни.

Откритата зависимост е обусловена от физиологичните особености на човешкия организъм и в бъдеще може да стане основа за евтини методики, целящи да се удължи човешкия живот.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...