14 май 2015 г.

На снимката е осем седмично пиле на австралийска забулена сова (лат. Tyto multipunctata). Това трогателно същество живее в зоопарка Taronga Zoo в Сидни. Симпатиите към пухкавото пернато не само заради неугледния му вид, а и заради черната ивица, която повтаря формата на главата и напомня формата на “сърчице”.

На тази совоподобна животинка не и остава още много време да се радва на безгрижното детство. Скоро пухът ще опада и животинчето ще направи първия си полет, а след това го очакват безброй участия в шоу програмата Free-flight Bird Show. Това мероприятие се провежда два пъти на ден в зоопарка – от 12:00 и от 15:00 часа. Целта на шоуто е да запознае посетителите на парка с необикновените птици от континента, които на това място имат пълна свобода да блеснат с уменията си.

Сеансите са безплатни, но броят на местата в амфитеатърът, където питомците на зоопарка свободно летят пред погледа на любопитните хора, са ограничени и бързо се запълват.

Австралия е дом за повече от 800 вида птици. Изолираното положение на континента е довело до това, че 45 % от тях не се срещат никъде другаде по света. Явлението се нарича ендемизъм и е най-ясно забележимо на ниво подсемейства, родове и видове. По степента на ендемити на ниво семейства, Австралия отстъпва само на Южна Америка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...