14.5.15

Докато гледате това видео може да ви се стори забавно как хималайската мечка се разхожда досущ като човек на два крака. Дори може да си помислите, че виждате човек, облечен в костюм на мечка. Но нещата изобщо не са такива, каквито изглеждат.

В дивата природа мечките могат да се изправят на два крака; могат дори да се придвижват така, но го правят изключително рядко. Човешката походка не е характерна за тях, затова и прибягват до нея само в много крайни случаи.


В коментарите под видеото, еколози и ветеринарни специалисти обясняват, че става дума за животно, с което са се отнасяли много брутално. Било е доведено до крайно изтощение и причината за това най-вероятно е в запазилата се и до днес “традиция” за събиране на меча жлъчка.

В исторически аспект, най-рано в Китай започват да събират жлъчен сок и жлъчни мехури от мечки, които използват в традиционните народни лечителски практики. Днес с подобна цел се отглеждат животни в Северна Корея, Южна Корея, Лаос, Виетнам, Бирма и Китай.

За събирането на жлъчка се използват хималайски, малайски и кафяви мечки. Държат ги в т.нар. “доилни клетки” или “клетки за изцеждане”. Размерите на тези затвори са около 79x130x200 см и това буквално притиска животните, без да им позволява даже да се изправят. Докато живеят във “фермите” зверовете страдат много, често губят козината си и мускулна маса. Преживелите процедурата мечки са с много влошено здраве и животът им се съкращава до около 5 години.

Според специалисти, мечката от видеото, най-вероятно е станала жертва на подобно отглеждане. Животното е толкова изтощено и измършавяло, че трудно се движи. Клипът е заснет в Лаос, в спасителен център  за животни и вероятно мечката е попаднала там, след като е преживяла ужаса на някоя “жлъчна” ферма. Под грижите на ветеринарите в центъра има вероятност животното да се възстанови.

През миналата година природозащитници са успели да освободят от адските ферми около 130 мечки в Китай и около 40 във Виетнам. В Китай обаче търсенето на жлъчка от мечка е много голямо и докато тази тенденция се запазва, ще е трудно да се направи нещо по въпроса с правата на животните. Според еколози, в азиатските страни около 10 000 мечки се отглеждат, за да станат донори на жлъчка.

0 коментара:

Публикуване на коментар