6 април 2018 г.

По време на първите съвременни олимпийски игри не е пален Олимпийския огън. Но мотото на игрите – “По-бързо, по-високо, по-силно” датира още от онова време.

На 6 април 1896 година в Атина се откриват първите съвременни Олимпийски игри. Надпреварите продължават до 15 април и се провеждат в девет вида спорт. На игрите се представят 14 държави, сред които и България. Българското участие – гимнастикът Шарл Шампо, по произход швейцарец, но към онзи момент живее в София и в Атина представлява държавата ни. Заема престижното пето място на прескок, а с това донася и първите точки за България от Олимпийски игри.

Идеята за възраждането на Олимпиадите - провеждани в древността игри в чест на Зевс – принадлежи на барон Пиер дьо Кубертен. По негова инициатива през юни 1894 година в Сорбоната, в Париж, се провежда първият конгрес на Международния олимпийски комитет. Самата идея не е чак толкова оригинална. През XIX век на различни места се провеждат регионални надпревари, по подобие на съревнованията, провеждани някога в древна Гърция. Барон дьо Кубертен обаче успява да вдъхнови провеждането им да е в международен мащаб, превръщайки състезанията в нещо повече от спортни надпревари.

Първоначално намерението е първата съвременна Олимпиада да се проведе през 1900 година, съвместно с международното изложение в Париж. Сред обществеността идеята среща много радушен прием, но за да не се получи “охлаждане на ентусиазма” е решено вместо изчакването на цели 6 години, игрите да се състоят още през 1896 година. В Гърция идеята за възраждането на игрите е посрещната още по-възторжено. Съвсем скоро става ясно, че организацията на подобно мероприятие изисква разходването на не малко средства. Тогавашният премиер-министър на Гърция – Харилаос Трикупис е настроен твърде отрицателно срещу мероприятието. В пресата се разгарят спорове в подкрепа и срещу организацията на Олимпиадата. Все пак, Пиер дьо Кубертен успява да убеди гръцкия престолонаследник принц Константин, който от своя страна става председател на организационни комитет.За началото на игрите не случайно е избрана датата 6 април. През 1896 година тази дата съвпада с отбелязването на пасхалният понеделник за три вероизповидания – католицизма, православието и протестантството. Освен това, на 6 април в страната домакин – Гърция, се чества Деня на независимостта.

Церемонията по откриването се провежда на стадиона Панатинайкос. Самото съоръжение е единствено и уникално в света. Построен е върху руините на древния стадион, където в антични времена са провеждани Панатенейските празненства, посветени на покровителката на града – Атина Палада. Капацитетът на съоръжението е 80 000 души и на церемонията по откриването на игрите всички места са заети.

Официална статистика за класирането по медали не е водена. По-късно наличната информация е обобщена и става известно, че 10 от участващите 14 нации са спечелили медали. САЩ печелят най-много златни медала – 11, но страната домакин – Гърция печели най-много общ сбор медала, цели 46, изоставайки по броя на златните само с 1 от Щатите.

Начинанието на барон дьо Кубертен се оказва успешно. И днес Олимпийското движение е израз на цялото човечество към обединение и мирна надпревара.

-------------
* Citius, Altius, Fortius - мотото на Олимпийското движение е предложено от приятеля на Пиер дьо Кубертен - доминиканският монах и привърженик на спорта Анри Дидон


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...