10 април 2022 г.

Човекът е изобретател. Цялата история на цивилизацията ни е свързана с това – да създаваме нови неща, първо с ума си, а после и с труда си. А за да възнаградят труда на изобретателите и откривателите, хората са измислили патентите.

Патентите имат за цел да защитят авторството върху дадено изобретение или технология. Собственикът на патента получава правото да иска възнаграждение от всеки производител, който се ползва от постижението му. Затова се патентоват не само конкретни предмети, но и технологиите. Обаче има и такива патенти, които са доста странни.



Пример за такъв странен случай е... безопасната игла. На 10 април 1849 година американският механик Уолтър Хънт се сдобива с патентното право върху безопасната игла. Странното в случая е, че „устройството“ за безопасно закопчаване е известно още от древни времена. При археологически разкопки са намирани предмети, които по функционалност са сходни със съвременната безопасна игла. Най-старите предмети от този тип са датирани на поне 3-4000 години. В древна Гърция и Рим доста често прибягвали до употребата на фибули – изработено най-често от метал украшение, с което закопчавали дрехите си.

Изобретението на Уолтър Хънт все пак получава патент в САЩ под номер 6 281. Механикът е принуден да търси начин, за да плати дълга си от 15 долара. Парчето огъната тел, в края на което има „обезопасяващ“ накрайник, носи на автора си сумата от 400 долара. По съвременен еквивалент това прави около 10 000 долара. На практика Хънт опростява фибулите, които се ползвали най-вече като аксесоар и украшение и ги прави достъпни за широка употреба.

Историята с патента върху безопасната игла обаче има продължение. По онова време патентоването не винаги защитава напълно правата на собственика. Още през есента на същата година в Англия, предприемачът Чарлз Роулей регистрира правата си върху аналог на изобретението на Хънт. Английският нюх, търговските умения и добре организираното производство правят „новото“ изделие широко разпространено. Това е причината в голяма част от Европа и до днес безопасната игла да е известна като „английска игла“. 

И за да е пълна картината, знайте, че безопасната игла е смятана за един от най-мощните амулети срещу уроки. В какво се състои мощта й да предпазва от този тип суеверие – ще трябва да потърсите сами. Кой знае, може пък да разгадаете мистичната й сила и да получите патент върху използването й.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...