9 април 2022 г.

Просъществувал е повече от четири века, но на 9 април 1966 година Ватикана официално отменя задължителното действие на т.нар. “Индекс на забранените книги” (Index librorum prohibitorum). В този списък попадат неудобните и еретични според Църквата книги и произведения на богослови, учени и писатели.

Първият Индекс е издаден през 1559 година по инициатива на папа Павел IV. Историците и изследователите смятат, че в това няма нищо случайно. Работата е там, че преди да бъде избран за глава на римо-католическата църква Павел IV е Върховен инквизитор.

Последното преиздаване на кодекса е през 1948 година. В това издание са включени 4000 различни произведения, които Църквата смята за “дело на дявола”.

Сред авторите, чиито произведения са под тотална забрана, са Джордано Бруно, Спиноза, Оноре дьо Балзак, Жорж Санд, Рене Декарт, Дени Дидро, Емил Зола.

През стотиците години на своето съществуване Индексът е преиздаван 32 пъти. Любопитното е, че само през ХХ век забранителният списък на Църквата има 12 нови редакции.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...