27 април 2015 г.

Котешки лемури (известни още като Пръстеноопашат лемур) разглеждат фотоапарат. Любопитните животни, сблъскали се с чудото на техниката, съвсем наскоро са се нанесли в биопарка Zoom Torino край Торино. Новият зоопарк е изграден с идеята питомците в него да живеят в условия максимално близки до естествената им среда на обитание.

За котешките лемури е изграден специален остров сред езеро, където те могат спокойно да се разхождат между дърветата.

Котешкият, или пръстеноопашатият лемур живее в южните и югозападните части на Мадагаскар. Животните на размер се доближават до котките. Дължината на телата им е около 40-50 сантиметра, а черно-белите им опашки могат да достигнат и до 60 см на дължина.

Натичат ги пръстеноопашати, заради необикновеното “спирално” разполагане на опашките. Тази част от тялото им им позволява да пазят равновесие, докато седят на клоните на дърветата, а освен това е важна и за баланса при подскоците.

Не по-малка е ролята на опашката и в социалното поведение на лемурите. С помощта на нея самците си спрятат т. нар. “вонящи битки”. Мажат опашките си със секрети от подмишечните си жлези, след което я навират в лицето на съперника си. По този начин животните защитават територията си и решават споровете за постовете в социалната йерархия на групата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...