24 април 2015 г.

Историите, които известна австралийска блогерка, прокламираща здравословния начин на живот и твърдяща, че се е преборила с рака, се оказаха пълна измислица. Блогерката Бел Гибсън – автор и на книга за здравословния начин на живот, блогове във Фейсбук и Инстаграм, както и на собствено приложение в Apple, призна, че е лъгала както за раковото си заболяване, така и за начините да се “излекува”.

Скандалът със симулантката Гибсън за пореден път повдига въпроса за степента на доверие, която имаме в съобщения, разпространявани в социалните мрежи. Проблемът опира до способността ни да проверяваме информациите в интернет пространството и до очевидното лековерие, с което потребителите подхождат към противоречиви съобщения, пише ВВС.

Бел (цялото й име е Анабел Натали Гибсън) е родена през 1991 година. В интернет се представя с три години по-възрастна и разказва историята си за “победата” над рака. Според собствените й твърдения, Гибсън е била с ракови заболявания на кръвта, черния дроб, мозъка и далака.

Повечето хора не биха могли да оцелеят с подобен коктейл тумори, но Гибсън, която твърди, че е започнала да води здравословен начин на живот, спазва диета за “детоксикация” и се храни правилно, използва единствено алтернативни методи за терапии (разбирай – билки и хомеопатия), не само се чувствала добре, но съдейки и по снимките й в социалните мрежи, очевидно е в добро здраве.

“Смелата” австралийка навсякъде подчертава, че абсолютно е отхвърлила всички традиционни медицински практики за лечение, решавайки да се съсредоточи само върху здравословно хранене и диета.

Житейските “премеждия” на блондинката й печелят почти 200 000 последователи в Инстаграм, които следят развитието на “болестта” й и чудодейното й изцеление.

Гибсън решава да не разпилява богатият си опит “в битката с рака” и пише книга с рецепти и съвети, озаглавена The Whole Pantry, впоследствие материализирана и като приложение за Apple. И за да е пълно шоуто, Гибсън пътува из цялата страна и изнася вдъхновяващи лекции, докато продава и “продукцията си”.

Преди да бъде свалено от Apple store приложението й – по данни на Mashable – е свалено 200 000 пъти от потребители от 113 страни по света, и е на първите места в рейтингите за най-добри приложения в категория “Храни и напитки”.

Митичната история за чудодейното изцеление започва да се руши постепенно, когато благотворителни организации, на които Бел обещава да дари част от заработените пари от продажбите на книгата си – около 300 хиляди долара – разказват в пресата, че не са получили абсолютно нищо от нея.

Сега Бел Гибсън се крие от бившите си обожатели. Вече е ликвидирала акаунтите си в Инстаграм и Фейсбук, а се е погрижила да заличи следите си и в други социални мрежи.

Специалистите признават, че проблемът с лековерието на хората, особено онези, които са се оказали изправени пред лицето на страшни заболявания, е особено изострен. Психолозите обясняват подобно поведение с простичкото желание у човек да вярва, че чудеса са възможни. Затова и хората са склонни да виждат в официалните средства за масова информация “слуги на дявола, съюзили се” със световните капиталисти.

Специалистите по онкологични заболявания са категорични – в момента злокачествните тумори са неличими или много трудно лечими и истинските лекари признават фактите и говорят за това открито. Шарлатаните обаче са готови да предложат на заболелите и техните роднини “чудото на изцелението” и хората почти неосъзнато попадат под психологичното влияние на тези лъжи.

От гледна точка на психологията има два феномена. От една страна хората се опитват по всевъзможни начини да намерят магическо решение на проблемите, а от друга – това показва и някои от изумителните способности на психиката ни, казват психолози.
Психолозите са категорични, че алтернативните методи за лечение може и да съществуват и да помагат за облекчаване на страданията на болните, но те в никакъв случай не бива да се отказват от традиционната медицина.
Към американския Национален институт по изучаване на онкологичните заболявания съществува научна програма, която изследва алтернативните методи за лечение на рак. Целта на програмата е от една страна да се състави научна база данни, за да може да се отхвърлят най-нелепите “алтернативни методи”, а от друга – да се намерят онези допълнителни начини и средства, които може да се използват, без да пречат на лечението.

Медиците освен това са категорични, че здравословното хранене може да е полезно за здрави хора, вероятно може да понижи рисковете от развиване на ракови заболявания, но не може да излекува онкологично заболяване.

Сензационни и измислени истории се публикуват с различни цели в интернет пространството. Понякога става дума за чисто мошеничество, изнудване или пропаганда, друг път – само като безобидни шеги.

Интернет потребителите отдавна са “запознати” с мошеническите писма от хора, представящи се за “далечни роднини”, които молят за парична помощ, защото “са я закъсали временно”. Социалните мрежи са пълни от сърцераздирателни истории с молба да се помогне за лечението на “умиращи деца”, “страдащи беззащитни майки” и каквото още може да се сетите. Не е ясно как сълзливите молби да “харесате” страница на такъв “страдалец” във Фейсбук ще му помогне, но фактите са такива – хората не се спират пред нищо, за да съберат повече “харесвания”.

Социални работници и доброволци към благотворителни организации предупреждават винаги да се проверява информацията, преди да решите да помогнете на непознати хора, за които сте научили от интернет. Най-вече, когато се касае за пряко дарение на пари, трябва да сте максимално бдителни, преди да го направите.

От известно време във Фейсбук вече може да се докладват информации, за които смятате, че са измамни – допълнение към функцията, с която може да обозначите всичко, което прецените, че е спам.

Социалните мрежи не са единственият “локомотив” на непроверените слухове. Случва се и сериозни авторитетни издания да се хванат на кукичката.

Наскоро в американското списание Rolling Stone в хит се превърна историята за случай с изнасилване на студентка в кампуса на университета във Вирджиния. Причина в реномираното издание да се появи тази история, оказала се в последствие измислица на патологична лъжкиня, е, че журналистката – автор на материала, не си е направила труда да провери информацията и се доверява само на думите на събеседника си.
В статията се разказваше за ужасните страдания на жертва на групово изнасилване. След време стана ясно, че “пострадалата” е патологична лъжкиня, измислила си всичко около “изнасилването” от начало до край. Журналистите бяха принудени да се извинят на читателите си заради допуснатата грешка.

През декември 2014 година в десетки средства за масова информация се появиха статии за 17-годишният ученик от Куинс, Мохамед Ислям, който твърдеше, че е спечелил 72 милиона долара на валутните пазари. Няколко дни по-късно самият той си призна, че историята му е абсолютна измислица.

За тези няколко дни обаче, журналистите успяха да изградят на Мохамед образа на “вълк от Уолстрийт”. Младежът разказваше, как започнал да търгува на валутните пазари още на девет годишна възраст, а само докато влизал в междучасията в специализираните борсови сайтове, успял да спечели пари за едно BMW.

През изтеклата година обаче най-ярък е примера със ситуацията около Украйна. Руските федерални канали неведнъж са си позволявали да разпространяват информации, които не издържат никаква проверка за достоверност.

Сред най-манипулативните истории са снимките, публикувани от държавните медии за уж “разпънато на кръст” момче от град Славянск. За извършители на “гнусното деяние” бяха обвинени бойците от украинската Национална гвардия.

Информационната война е един от основните компоненти в украинския конфликт, признават наблюдатели. При това и двете страни използват всеки повод да се обвинят взаимно, че се опитват да манипулират средствата за масова информация, пише в заключение ВВС.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...