24 април 2015 г.

Едно от най-важните за разцвета на християнството събития – обръщането на апостол Павел към Христовата вяра на път за Дамаск – е свързано с падането на метеорит, подобен на онзи, който преди 2 години изгоря над руския град Челябинск. Американски астроном опитва да обясни ярката светлина, която ослепява бившият гонител на християните, с падането на метеорит в Сирийската пустиня. Хипотезата си Уилям Хартман излага на страниците на списание Meteoritics & Planetary Science.

Според астронома, описанието на преживяното от апостол Павел на път за Дамаск, съхранило се в “Деяния на светите апостоли”, съвсем точно съвпада със свидетелствата на очевидци на взрива на метеорита, паднал на 15 февруари 2013 година над Челябинск. Апостол Певел, който преди да приеме христовото кръщене носи рожденото си име Савел и се занимава с гонения срещу изповядващи Христовата вяра, пътува от Йерусалим към Дамаск, за да издирва там християни, които да накаже. “…посред ден на пътя, царю, видях от небето по-силна от слънчево сияние светлина, която огря мене и вървящите с мене.” (Деяния 26:13) Точно същата картина са видели и очевидци на падането на метеорита в Челябинск, за което има и заснети на видео свидетелства. Виждайки светлината, Савел и неговите спътници падат на земята – според Хартман са били пометени от ударната вълна. После чуват и шум (ученият вижда в това проявление на звука от взрива на метеорита в атмосферата), а Савел, според “Деяния”, чува в този звук гласа на Исус.

И накрая, Савел ослепява за три дни, а изцелението му идва, когато в Дамаск се среща с християнин на име Анания, който пък получава от Господ нареждане да излезе и посрещне слепеца. Анания среща Савел, “…и, като възложи върху му ръце, рече: брате Савле! Господ Иисус, Който ти се яви по пътя…ме прати, за да прогледнеш и да се изпълниш с Дух Светий.” Следват думите на Павел: “И изведнъж сякаш люспи паднаха от очите му, и той веднага прогледа и, като стана, покръсти се;” (Деяния 9:18). Това изказване Уилям Хартман приема буквално, а не метафорично. Според учения става дума за т.нар. електроофталмия – временна слепота, причинена от интензивно ултравиолетово излъчване (най-просто казано – ако дълго гледате без предпазни очила работата на заварчик, може да си навлечете електроофталмия).
Няколко са случаите в Челябинск, когато хора, пряко наблюдавали падането на Чебаркул, се оплакват от временна загуба на зрението или слаби изгаряния.

Обръщането на Павел от фарисей-гонител на християните в апостол, проповядващ из цялото Средиземноморие вярата в Исус Христос, изиграва важна роля в превръщането на младата религия в глобална. Уилям Хартман изказва и предположението, че след като е възможно един астероид да е станал причина за измирането на динозаврите, защо пък друг матеорит да не е способен да пренасочи хода на човешката история?

Други учени обаче наричат съжденията на Хартман любопитни, но спекулативни. Докато в Сирия не бъдат открити фрагменти от метеорит, които да могат да бъдат датирани от първи век от нашата ера, хипотезата на американския астроном няма да има за основа веществени доказателства.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...