24 април 2015 г.

Снимката е направена в района на град Гуапилес в провинции Лимон на Коста Рика. Авторът й е запечатал момента, когато кълвач "заработва" храната си.
Снимката е посветена на Международния ден на Земята – 22 април. Честването на тази дата трябва да напомня на всички ни, че сме длъжни да сме внимателни с крехката планета, която е единственият ни дом.

Денят на Майката Земя е провъзгласен за международен от 63-тата сесия на Генералната асамблея на ООН през 2009 година. Тогава е взето решението да се преименува Международния ден на Земята в Международен ден на Майката Земя. В резолюцията на ООН се подчертава, че терминът “Майка Земя” е общо приет в почти всички страни по света и по най-добър начин описва взаимовръзката на планетата, нейните екосистеми и човечеството.

Традицията да се отбелязва такъв ден се ражда през 1970 година в САЩ по инициатива на американския сенатор и екоактивист Гейлорд Нелсън. Времето тогава е изпъстрено с активни студентски движения, които веднага са привлечени от идеята на конгресмена. Първата акция е 20-милионно шествие в подкрепа на идеята за внимателно отношение към ресурсите на планетата. Резонансът от тази демонстрация е толкова голям, че сенатът на САЩ взема решение да не провежда заседание в този ден, за да могат сенаторите да участват в празничната демонстрация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...