23 април 2015 г.

През изминалите няколко дни стар клип в YouTube отново излиза на мода. Повод за подновените спорове около видео, публикувано през “далечната” вече 2009 година, е възможността да се случи подобно нещо – кокошка да снесе яйце, в което има… друго яйце (освен полагащите се за първото яйце белтък и желтък).

Дали във видеото е заснето реално такова яйце или става дума за някакъв вид “предварителна подготовка” на гигантското яйце – сами преценете. По-важен е спорът дали подобно чудо - “яйце в яйцето” е възможно да се случи и без човешка намеса.

Подобно нещо се случва, макар и много рядко. И е обусловено от перисталтиката. Накратко, случва се, когато едно яйце се формира в яйцепровода на кокошката, а следващата яйцеклетка се отдели прекалено рано, предизвиквайки контракции на яйцепровода, водещи до “всмукване” на първото яйце.


Малко по-детайлно процесът изглежда така (според специалисти в областта):
Обикновено, на всеки 16-26 часа от левия яйчник на кокошката (при тях само левият яйчник е развит) се отделя ооцит, т.е. яйцеклетка, която по-късно се превръща в жълтъка на яйцето. След това яйцеклетката се премества по яйцепровода, като през това време се “добавят” няколко слоя белтъчини, мембрани и черупката на бъдещето яйце.

Обаче, ако прекалено рано се отдели втора яйцеклетка, породените от нея контракции на яйцепровода може да доведат до "засмукване" обратно на първото яйце (което вече се намира  в матката на кокошката) и да го върнат в яйцепровода. Така яйце номер 1 може да се окаже “вградено” в яйце номер 2.

Това е описанието, което специалистите дават на рядко срещаното, но абсолютно възможно формиране по естествен път на яйце в яйцето.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...