23 април 2015 г.

Приятелството между човек и куче се е развило в процеса на одомашняване на това животно. По-рано се смяташе, че човек е избирал за опитомяване изключително по-толерантните екземпляри. Така е заживял с по-дружелюбните и по-малко агресивните кучета. Учените решават да проверят дали наистина кучетата са по-малко агресивни и проявяват повече търпимост спрямо своите роднини – вълците.

Фредерика Рендж и София Вирани от Научно-изследователския институт Месерли във Виена провеждат няколко поведенчески теста сред група бездомни и нерасови кучета и глутница вълци. Всички животни, участвали в експеримента, са израснали и отгледани в Научния център Ернстбрун. Известно е, че вътре в глутницата при кучетата и вълците се наблюдава строга йерархия. На върха обикновено се намира доминираща двойка, след нея следват възрастните членове, единаците и най-ниското стъпало е за палетата от последното котило.

За да проверят до колко животните проявяват толерантност към своите събратя, животните от различни по ранг групи в глутницата са хранени заедно. Давано им е сурово месо или кости. Оказва се, че вълците от по-нисък ранг защитават храната си и проявяват агресия също толкова често, както и представителите на по-високите нива в глутницата. При кучетата, напротив, всичко е поставено строго на мястото си и по-ниско стоящите в йерархията се възпират да “се зъбят” на по-високите по ранг и приемат сериозно отправените им от “висшестоящите” закани.

Учените подчертават, че Като цяло нито кучетата, нито вълците са показали прекалено агресивно поведения. “Вълците изглеждат по-толерантни по отношение на събратята си, отколкото кучетата, които са подчинени на йерархията и доминирането на по-старшите. Вълците с по-нисък ранг може да предизвикат събратята си с по-висок ранг и доминиращото животно позволява това, докато проявата на агресия при кучетата е допустима единствено за представителите с по-висок статут в глутницата”, обяснява Фредерика Рендж

Припомняме, че по-рано учени от същия Научно-изследователски институт Месерли установиха, че вълците умеят много по-добре от кучетата да броят. Сивите обитатели на горите са изработили този навик, тъй като им е необходим при търсенето на храна, когато се налага да оценят броят на противниците спрямо числеността на глутницата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...