20 април 2017 г.


Погледнати от високо така изглеждат полята, засети с лалета в кралския парк на цветята в Кьокенхоф.

Върху площ от 32 хектара на това място всяка година се засяват около 7 милиона лалета от повече от 100 сорта. Историята на най-известния в света парк на лалетата започва през XV век. По онова време Кьокенхоф е част от имението на баронеса Якоба фон Байерен (1401–1436) и на това място се отглеждали предимно подправки. В превод от холандски Кьокенхоф означава “кухненска градина”. След смъртта на баронесата земите остават във владение на рода й ван Байерен и през 1641 година е построен замък, който и до днес си е запазен на мястото.

През 1857 година, за да облагороди имението, шестнадесетият барон от рода ван Байерен наема двама ландшафтни архитекти - Ян Давид Зохер и синът му Луис Паул Зохер. Тогава в имението са положени “основите” на парк в английски стил. Но през 1949 година 20 експерти по лалетата решават да създадат на територията на имението парк, който да е нагледна експозиция на цветя, предназначени за търговия.

Идеята се оказва толкова успешна, че още през следващата година паркът е отворен за посетители и само за една година през градините му минават 236 000 души. До началото на XXI век всяка година паркът приема повече от половин милион посетители всяка година.

Отворен е от 20 март до края на май. През тези два месеца цветята в него се променят три пъти, променяйки й три пъти изгледа на парка. През тази година за 66-ти път Кьокенхоф отвори врати. Дирекцията на парка всяка година посвещава цветните си експозиции на някаква тема. Тази пролет е посветена на холандския художник Винсент Ван Гог. Посвещението не е случайно – през 2015 година се навършват 125 години от смъртта на прочутия постимпресионист. Сред многото “картини” от цветя в парка тази година е и автопортрет на Ван Гог от хиляди живи лалета.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...