21 април 2017 г.


Красавица от палеолита, изваяна в част от бивна на мамут, е открита от руски археолози. Фигурката  наподобява други, откривани по-рано в Сибир, но находката е направена на хиляди километри от там. Високата едва 5 сантиметра скулптура дотолкова е впечатлила археолозите, че някои от тях са готови да я опишат в поетичен стил.

Д-р Константин Гаврилов, който е ръководител на екипа, открил праисторическата скулптура, я сравнява със световноизвестният образ на митологичната Даная от платното на Рембранд.
"Статуетката ни показва на пръв поглед много едра жена, но все пак тя изглежда фантастично деликатна, което се дължи вероятно на дългите и стройни бедра", разказва ентусиазирано ученият пред Siberian Times. "Фигурата наистина напомня на Даная с леко извитите си крака, както биха я нарисували художници от течението Ню Ейдж"


Разбира се, не липсват и такива, които намират прилика в задните части на праисторическата "Венера" с модерната "модна икона" Ким Кардашян.

"На пръв поглед фигурката е олицетворение на култа към плодородието, но това е малко вероятно, тъй като е изработена далеч преди човек да се запознае и започне да се изхранва от земеделие", казва д-р Гаврилов.


Изключително рядката "Венера" е изработена от бивна на мамут и "вероятно представя не пълна, а бременна жена с голям корем и гърди", казва експертът. Част от скулптурата липсва и се е отчупила по естествена пукнатина в материала, от който е изрязана фигурата. Открита е в близост до мощни варовикови пластове, заедно с кости от мамут, по които са открити следи от оцветяване с минерална боя, получена от натурални пигментиращи вещества. Най-вероятно статуетката е била поставена заедно с другите кости от мамут, а не е "погребана, както повечето праисторически Венери".


Подобни праисторически статуетки са "церемониални или ритуални" обекти, по думите на д-р Гаврилов. Такива образци са откривани в Сибир, и по-точно край река Ангара и близо до езерото Байкал. Най-новите анализи на тези находки показват, че всъщност фигурките са на облечени жени, за разлика от новата находка, която е от района Хотильово-2, близо до Брянск - на хиляди километри от Сибир.


Хотильово-2 е обект на археологични проучвания от 1993 година насам. Радиовъглеродните датировки показват, че племена от ловци-събирачи са обитавали района преди между 21 и 24 000 години. Учените са открили кости от мамути, бизони и много кремъчни сечива.

"Статуетката се отнася към средата на късния палеолит. Радиовъглердното датиране на културните слоеве, в които е открита, сочи възраст от около 23 000 години", казва в заключение д-р Константин Гаврилов, който е заместник-ръководител на отдела по археология на каменната ера към Московския институт по археология.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...