21 април 2017 г.


Учени смятат, че са открили как обитаващите Африка голи къртичести плъхове (гол земекоп, лат. Heterocephalus glaber) са защитени срещу усещането за болка и могат дълго да оцеляват без кислород.

Голите земекопи се срещат в сухите савани и полупустини на Кения, Етиопия и Сомалия. Тези гризачи живеят в подземни колонии от по 70-80 индивида и са с много сложно устроена социална структура. Не им е нужна вода; организмът им си набавя необходимите течности от корените и грудките на растения. 10-сантиметровият гризач е с необичайно висока продължителност на живота - до 31 години. За сравнение, домашна мишка със същите размери в дивата природа умира на възраст около 18 месеца.

Голите земекопи са напълно адаптирани за живот под земята. Нямат козина (гъсти космена покривка имат само между пръстите на лапите и това им помага в копаенето на тунели); слабото зрение се компенсира от изострен слух и обоняние. А в клетките по кожата на гризача липсва невротрансмитер - биологически активното вещество, което отговаря за предаването на импулсите за болка към централната нервна система. Точно на тази липса се дължи и това, че голите земекопи не усещат болка.


Другата им "суперсила" се състои в това, че не се плашат от ниски нива на кислорода във въздуха. Способни са дори да оцелеят без никакви щети за здравето до 18 минути без всякакъв кислород. Доскоро механизмът на тази им способност си оставаше загадка. Ново изследване, проведено от биолози от Илинойския университет в Чикаго се фокусира върху установяването на начина, по който голите земекопи успяват да оживеят в среда без приток на кислород.

В лабораторни условия учените постепенно намаляват нивата на кислород и установяват, че първата реакция на организма на гризачите е да забави метаболизма. Ако нивото на  O2 не започне да нараства, след пет часа земекопът изпада в анабиоза (в подобни условия мишките умират за около 20 секунди). Остава неясно обаче, защо кислородният глад не се оказва пагубен за голите земекопи. При останалите видове животни кислородният глад води до необратими увреждания на мозъчните клетки.

В изводите от изследването си биолозите са записали, че африканските гризачи са уникални за планетата. В мозъчните им клетки е открит набор от ензими, които им позволяват да се хранят не с глюкоза, а с фруктоза. За разлика от глюкозата, разлагането на фруктозата не се нуждае от участието на кислород и това позволява на мозъчните клетки на голите земекопи да превключват на "алтернативно изхранване" и така да останат незасегнати от липсата на кислород. По това голите земекопи наподобяват растенията, които също се снабдяват с нужната им енергия благодарение на разлагането на фруктоза.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...