2 април 2015 г.

Богатата на белтъчини диета вреди на хората до 65 годишна възраст и обратно – полезна е за хора над тази възраст. До това заключение са достигнали учени от Университета  на Южна Калифорния, САЩ.

Според данни от изследване, проведено с участието на 6000 души на възраст 50 години, яденето в прекомерни количества на месо, яйца, мляко и сирене може да съперничи по вредност с тютюнопушенето. Излишъкът от животински белтъчини в хранителния режим увеличава рисковете от ранна смърт в следствие на тумори, диабет и други заболявания. В интерес на истината, когато белтъчините са от неживотински произход – например, от бобови растения, то рискът от ракови заболявания остава висок, но риска за развиване на други заболявания практически се свежда до нулев.

Изследователите са на мнение, че употребата на протеини следва да се ограничава. Според тях, препоръчителната норма е 0,8 грама на килограм за ден. Т.е. на човек с тегло 60 килограма средно на ден му се полагат 50 грама белтъчини. Това поставя под въпрос ползите от някои популярни белтъчни диети, които търсят като ефект понижаване на теглото.

В същото време богатите на белтъчини хранителни режими са от полза за хората над 65 години – оказва защитно въздействие на организма, поддържа мускулният тонус и телесната маса. На тази възраст диетите с много белтъчини намаляват риска от преждевременна смърт.

По-рано учени от Калифорнийския университет изнесоха данни от проучване, според които за повечето желаещи да отслабнат диетите не само са неприложими, но и са пряка заплаха за здравето и живота им.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...