2 април 2015 г.

Началото на  2015 година е богато на интересни за любителите астрономи събития. Преди дни наблюдавахме частично слънчево затъмнение, а в нощта на 4 април някои части от света ще станат свидетели и на “кървава Луна”. Това ще е третата червена луна от 2014 година насам. През тази година още веднъж ще имаме възможност да видим същото явление.

Според данни на астрономите, затъмнението започва в 9 часа по Гринуич (12 часа българско време) на 4 април. За съжаление от територията на България няма да може да се наблюдава явлението. Ще го видят в САЩ, Австралия, Югоизточна Азия, Източен Сибир и Далечния Изток.

По данни на NASA цялата продължителност на затъмнението ще е 3 часа и 29 минути. Във фазата на пълно покритите Луната ще е само за около 5 минути. Това ще е най-краткото за този век лунно затъмнение.

Първото подобно явление от т.нар. тетрада затъмнения (четири последователни лунни затъмнения, случващи се в рамките на кратък период от време) беше на 15 април 2014 година. През октомври също имаше “кървава Луна”, а последното от четирите лунни затъмнения ще бъде на 28 септември тази година.

Тъй като няма да може да се наблюдава пряко от нашите ширини, може да го проследите онлайн на сайта на NASA.

Пълно лунно затъмнение се нарича момента, в който Луната се оказва нацяло в сянката на Земята, която в този момент се намира точно между позицията на Слънцето и Луната. Защо обаче Луната почервенява?
Астрономи на NASA обясняват: “Представете си, че се намирате на Луната в момента на пълно затъмнение. Над главите си ще виждате Земята, която изцяло закрива Слънцето. Но ако мислите, че в този момент Земята ще ви изглежда като абсолютно тъмна, грешите. Това не е точно така. Около планетата ще виждате огнен ореол. Тази светлина достига до лунната повърхност и се отразява от нея. Затова и Луната придобива медно-червено оттенък”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...