27 март 2015 г.


В наши дни по света всяка година се преработват по 1,5 милиарда автомобилни гуми от най-различен калибър. В Кения, Индия, Швеция и дори в Детройт обаче има и екологически настроени “малки предприемачи”, които са се заели да превърнат старите автомобилни гуми в суровина за… обувки и дори мебели.


Според информация на ВВС технологията за изработката на новия “моден” артикул – сандали от автомобилна гума – е заимствана от традициите за изработка на подобни артикули от майстори на племето масаи, населяващо териториите в Южна Кения. Бизнесът се заражда през миналото лято, но вече много онлайн магазини предлагат продукцията. Може да се сдобиете с чифт от последния екологичен моден писък през сайтове като Maasai Treads и soleRebels, например.


Технологията не е защитена с патент, затова се разпространява с бързи темпове. Няма да е чудно, ако скоро и на българския пазар се появят родни производители, превръщащи стари гуми в “нови” сандали. А дали бизнесът е печеливш може да съдите по един пример. Преподобният Фейс Фаулър от общинската социална служба в Детройт наема десетки работници годишно, които превръщат старите гуми (по официални данни в Детройт общинските служби всяка година събират по около 35 000 изхвърлени автомобилни гуми) в сандали със сериозен грайфер, които се предлагат по 25 долара за чифт. И стоката не залежава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...