27 март 2015 г.

Саймън Люис от Университетския колеж в Лондон смята, че епохата на антропоцена на Земята започва приблизително през 1610 година.

Много учени смятат, че е дошъл момента за да се въведе начало на нова геоложка епоха, основавайки се на влиянието, което човек оказва на природата. Названието на този период като “епоха на антропоцена” се използва вече от доста специалисти, но до момента няма точно дефиниция на термина.

Въпреки това, Международната комисия по стратиграфия, която се  занимава с определяне на границите на геоложките епохи, вече е организирала работна група и очаква през следващата година доклад от нея по темата. Според общоприетите дефиниции, за да бъде посочена някоя година за начало на нова епоха, трябва да са налице доказателства за резки промени, запазени в почвените слоеве. Освен това е нужно годината (или периодът от време) да е съотносим със значими за историята на човечеството събития.

Кандидат за такава “повратна” година за момента е 1610. Към този момент, в резултат на откриването по-рано на Америка, започва бурен обмен на семена на растения и различни видове животни между континентите. Това от своя страна води до необратими промени в околната среда. Освен това се отчита и смъртта на милиони хора от коренното население на Америка, заради болестите, донесени им от европейците. Това довежда до рязко намаляване на броя на “фермерските” семейства и като следствие от това, спад в концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата.

Учените разглеждат още и развитието на селскостопанските методи за обработка на земя, както и началото на индустриалната революция. В резултат на това се появяват две нови “кандидатури” за начало на новата геоложка епоха – едната е установяването на съобщителни линии за връзка между континентите, а втората – началото на ядрените изпитания през ХХ век. По-голяма част от специалистите обаче смятат, че мащабите на промените през 1964 година не са такива, че да позволят годината да се нарече “преломна”.

При определянето на геоложките епохи по протежение на цялата земна история за основни критерии са служили: структурата на почвата, температурата на водата и въздуха, състава на въздуха и биологичните видове. Съвременните условия се различават съществено от изходните параметри на холоцена (Холоцен е геоложката епоха, започнала преди около 12 хиляди години, и по сегашната класификация, продължаваща и до днес).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...