13 март 2015 г.

В Сайрънсестър, югозападна Англия (графство Глостършър), е открита рядка римска надгробна плоча. Било е поставено на гроб, но вероятно в един момент е паднало с лицевата си страна в пръстта. В гроба, над който е била поставена плочава, са открити човешки останки, в това число и част от черепа. В същият участък на некропола са открити и погребения на три деца.

Стелата е издялана от местен, котсуолдски варовик. На плочата е издялан на латински надпис на пет реда, на който се чете: “D.M. BODICACIA CONIUNX VIXIT ANNO S XXVII”. Специалистът по римска история, доктор Ричард Рийс (Richard Reece) превежда надписа по следния начин: “В памет на Бодика, съпруга, живяла 27 години”.

Находката е уникална, защото така археолозите знаят точното име на погребаната, чиито останки са открили. Това казва Нил Холбрук от организацията Cotswold Archaeology. Той отбелязва, че надписът заема само половината от заделеното за него  място. Ясно са се запазили хоризонталните линии, по които се е водил древния каменоделец, при изсичане на буквите. Вероятно е било планирано след смъртта на съпруга на Бодика, да бъде добавено и неговото име, смята Нил Холбрук.

Той смята още, че името Бодика е от келтски произход. “Вероятно Бодика е била местно момиче, което се е омъжило за римлянин или гал от днешна Франция и поради тази причина е погребана по римските обичаи”, казва археологът.

Той освен това обръща внимание на фактът, че надгробната плоча е от много високо качество и би следвало да е струвала доста по онова време. Особено интересен е фронтонът на стелата – триъгълната горна част – с доста добрата си резба. Изпълнен е да наподобява гънките на спускащ се погребален саван, предполага Нил Холбрук.

Това, че надгробната плоча се е запазила непокътната, е много необичайно. През 60-те години на ХХ век на мястото, където сега е открит некропола, строители са извършвали ремонтни дейности, но за радост са копали само на сантиметри над стелата. Ако бяха копали по-дълбоко, можело е да я строшат, казва Холбрук.
Освен това, през средновековието много от надгробните камъни от римско време са използвани за строителен материал – изкопавали са ги и са ги разбивали на части, за да ги използват за новите си къщи. Вероятно надгробният камък на Бодика е паднал сравнително скоро след поставянето. В последствие е затрупано с пръст и средновековните строители не са го открили.

Във Великобритания са открити общо около 300 или 400 надгробни плочи от римско време. В Сайрънсестър това е вече десетата подобна находка.
За датирането на погребението или стелата на Бодика за момента не се съобщава нищо.
По време на сегашните разкопки археолозите са открили в този участък 55 римски погребения. Други 70 гроба са открити на това място през 2011 година.

В римско време на мястото на Сайрънсестър се е намирал град Кориниум (Corinium). Той е вторият по големина град в римска Британия след Лондиниум (днешен Лондон).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...