13 март 2015 г.


Капсулата на кораба “Съюз ТМА–14М” се спуска към Земята, заснета над облаците. С нея се завърнаха на Земята, след почти половин година работа на борда на Международната космическа станция, космонавтите Александър Самокутяев, Елена Серова и астронавтът на NASA Бари Улмор.

Капсулата се приземи вчера, 12 март, в степите на Казахстан, на 147 километра от град Жезказган. Това беше 121 пилотиран полет на кораба “Съюз” от 1967 година насам, и 40 полет към МКС. Той стартира на 26 септември 2014 година. Космонавтите прекараха в орбита 169 денонощия. За това време извършиха над 50 научни експеримента.

В основния състав на този полет беше четвъртата жена космонавт в историята на руската програма на пилотируеми полети (след Валентина Терешкова, Светлана Савицкая и Елена Кондакова). Елена Серова е първата рускиня, летяла в космоса през последните 17 години.

Серова е на 38 години. Родена е във село Воздвиженка, Приморския край. Завършва аерокосмическия факултет на Московския авиационен институт. През 2003 година завършва второ висше образование в Московската академия по приборостроене и информатика. Женена е, има 11-годишна дъщеря.

По време на полета позивната на Елена Серова беше “Тархан-2”. По традиция руските космонавти получават позивната на командира на полета. Командирът Александър Самокутяев си беше избрал за този полет позивната “Тархан-1”. Той е родом от град Пенза и изборът му не е случаен. “Тархан” е името на къщата-музей в Пензенска област - едно от най-познатите в Русия места, свързано с живота на големия поет Лермонтов.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...