14 март 2015 г.

снимка: ESA/NASA
На снимката е галактиката UGC 8201, заснета от телескопа на NASA/ESA “Хъбъл”. Тази галактика е представител на “неправилните джуджета” – наричат ги така, заради хаотичността им и относително малките им размери. Намира се на по-малко от 15 милиона светлинни години от нас, и се проектира в съзвездието Дракон (Draco). Като почти всички галактики-джуджета, тя е част от по-голяма група галактики. В случая  UCG 8201 е част от галактичния клъстер M81 – галактично струпване, което е сред близките ни съседи в локалната група галактики, в която влиза и нашият Млечен път.

UGC 8201 се намира във важен етап от еволюцията си, пише NASA. Съвсем наскоро (по вселенски мащаби) галактиката е завършила дългият етап на формирането на звездите в нея. Този процес е продължил няколко стотици милиона години, през което време са се родили голям брой млади, ярки звезди. Светлината от тези звезди доминира на снимката. Формирането на звездите е променило драстично и разпределението на космическия прах и газ в междузвездното пространство на галактиката.

Подобно масово “раждане” на звезди изисква огромни енергийни източници, за да стартира процеса. Обаче, сравнено с по-големите галактики, галактиките-джуджета не разполагат с такива енергийни източници и нямат нужното количество газ, за да “произведат” толкова много нови звезди, колкото на практика се формират. Това поражда един въпрос за еволюцията на галактиките, на който за момента астрономите нямат отговор: Как успяват сравнително изолирани системи с малка маса, като галактиките-джуджета, да поддържат формирането на звезди за толкова дълъг период от време?

Заради относителната си близост до Земята, UGC 8201 е идеалният за наблюдение обект от този клас, който учените се надяват да даде отговор на този въпрос, както и да ни покаже как точно галактиките-джуджета еволюират и се разрастват.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...