13 март 2022 г.

Всяка нация си има свои национални символи. Някои са родени от исторически важни събития, други – просто по стечение на обстоятелствата.

Американският „Чичо Сам“ е по-скоро плод на случайни съвпадения, което не му пречи да се смята – при това официално – за един от най-разпознаваемите символи на САЩ.
На 13 март 1852 година за пръв път образът на Чичо Сам се появява в карикатура, публикувана в седмичното издание „NY Lantern Weekly“. Не се опитвайте в него да разпознаете наложилият се по-късно традиционен вариант, в който Чичо Сам е облечен в дрехи с цветовете на американския флаг и висок цилиндър. Първият образ съвсем бегло напомня за онова, което днес изниква в съзнанието ни при споменаването му.


Всъщност, много са вариациите на тема, как се стига до образът, персонифициращ Американското правителство.



На 15 септември 1961 година Конгресът на САЩ приема резолюция, с която официално признава за първообраз на „Чичо Сам“ американският предприемач от началото на XIX век Самюъл Уилсън. Официалната версия се базира на американския фолклор. А фолклорът разказва за това, как по време на англо-американската война през 1812 година месарят Самюъл Уилсън доставял провизии за армейските части, които се намирали във военната база Трой в щата Ню Йорк. На бъчвите, в които доставял месните запаси, Уилсън поставял щемпел U.S. имайки предвид Unated States, а войниците на шега си казвали, че месото е изпратено от Uncle Sam. Съществуват и други вариации на възникването на образа на Чичо Сам, но това е официалната версия според документа, приет от Конгреса на САЩ.

В карикатурата от 13 март 1852 година Чичо Сам все още е далеч от онзи образ, който си представяме днес при споменаването на това нарицателно име. За налагането му основна роля изиграва художникът Томас Наст с неговите политически карикатури от средата на XIX век. А образът на сочещия с пръст Чичо Сам, който набира войници за армията по време на първата световна война, и който в последствие ще се наложи трайно в представите ни за Американското правителство, е създаден от Джеймс Монтгомъри Флаг. Става много популярен през 1917 година. Художникът си признава, че за лицето на Чичо Сам е ползвал собствения си лик. Идеята за плаката пък е заимствана от отпечатан в Англия още през 1914 година плакат, на който лорд Кътчнър призовава британците да се запишат доброволци за участие в Първата световна война.

Колкото и странно да звучи, строгият Чичо Сам, който иска от американците да се запишат в армията, вдъхновява съветския художник Дмитрий Моор за известния на всички ни плакат на червеноармееца, питащ „Ты записался добровольцем?“.



Днес вече никой не е в състояние да установи как точно е възникнал Чичо Сам. Придържайки се към официалната версия обаче, американците знаят, че човекът, от когото тръгва цялата история почива в гробищата на град Трой в щата Ню Йорк.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...