23 февруари 2015 г.

В центъра на това изображение, заснето от телескопа “Хъбъл”, се вижда галактиката NGC 4424, намираща се в съзвездието Дева. Тя не може да се наблюдава с невъоръжено око.

Заради разположението си спрямо нас не може да разберете, че NGC 4424 е спирална галактика, но ако може да я погледнете под друг ъгъл, ще видите, че тя доста прилича на нашия Млечен път с характерните за този тип галактики спирални ръкави.

През 2012 година астрономите наблюдават NGC 4424 избухването на свръхнова – внушителната експлозия, която бележи краят на живота на една звезда. Често избухването на свръхнова по яркост може да надмине светимостта на цяла галактика. Обаче, свърхновата в NGC 4424, обозначавана в каталозите като SN 2012cg, не може да се види на тази снимка, защото изображението е снимано 10 години преди взривяването й.

В централния район на галактиката облаци от космичен прах затъмняват светлината от звездите, разположени зад тях.

В ляво на снимката се виждат два други ярки обекта. По-яркият от тях е друга малка галактика, наречена LEDA 213994, а яркият обект по-близо до NGC 4424 е некаталогизирана звезда от нашата галактика – Млечния път.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...