31 януари 2022 г.

Тя се ражда толкова слаба, че родителите й два месеца не я кръщават – смятат, че няма да оживее. Обаче не само оцелява, но и минава през много изпитания. Превръща се в една от “българските забележителности”.

Белязана от съдбата, заради необикновените си дарби, Ванга се превръща в местна легенда, където е много трудно да различиш кое е истина и кое лъжа.

Вангелия Пандева Димитрова (по мъж Гущерова) е позната за всички като баба Ванга. Ражда се на 31 януари 1911 година в Струмица (на територията на днешна Македония). В началото на Първата световна война баща й е мобилизиран в българската армия. Майка й почива, когато Ванга е само на 4 години и момичето расте у съседите. След завръщането от фронта баща й се жени втори път.

Когато Ванга е на 12 години се случва инцидент. Докато се прибира от полска работа връхлита буря, която отнася момичето. Когато я намират, тя е страшно уплашена, а очите й са поразени от пясък и прах. Зрението й постепенно отслабва и никакво лечение не помага, а родителите нямат пари, за да си позволят операция. Четири години след инцидента в полето Ванга ослепява напълно. Изпратена е в дом за незрящи, където прекарва три години.



По това време започват да се проявяват “необикновените й дарби”. В началото посочва на съселяните си къде точно да търсят загубил се добитък. Славата й започва да се разнася и тълпи жадни да узнаят бъдещето си хора започват да обсаждат къщата й. Започва и да лекува с билки. Животът си прекарва в Петрич.

До Ванга започват да се допитват в най-различни ситуации. Говори се, че дори Хитлер тайно е посетил пророчицата, а тя му казала “Остави Русия намира! Ще загубиш!” и за да го убеди в способностите си, накарала охраната му да иде в съседна къща, където раждала кобила. Ванга точно описала как ще изглежда новороденото жребче. Описанието й съвпаднало в детайли и Хитлер напуснал бесен. Но явно не е чул какво му е предсказала.

Легендата за гадателските й способности продължава с това, че половин година преди смъртта на Сталин тя посочва точната дата. После пък предсказва убийството на Джон Кенеди, Пражката пролет от 1968 година, убийството на другия брат Кенеди и победата на Ричард Никсън на изборите в САЩ.

Способностите й негласно са признати и от българските власти – през 1967 година е “трудоустроена” и получава от държавата заплата. По някои данни през 55-те години “гадателски” живот се е срещнала с над 1 милион души. Със средствата, които е спестила през живота си строи църквата Света Параксева. Но отношенията й с църквата изобщо не са добри. Официалната позиция на православната църква следва канона и Ванга е смятана за езичник. Самата тя обаче спазва религиозните ритуали и се смята за вярваща.



Ванга почива на 11 август 1996 година в Петрич. Предсказанията й обаче продължават да се появяват и до днес. Много е трудно да се разбере кое е истина и кое измислено, но здравият разум подсказва, че всеки може да стане пророк, стига да има кой да му вярва.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...