11 май 2020 г.

Снимки: NASA
На изображението, заснето от космическия телескоп „Хъбъл“ е галактиката NGC 5861. Тя се намира на около 85 милиона светлинни години от Земята, по посока на съзвездието Везни.

NGC 5861 е то типа междинни спирални галактики. Астрономите класифицират повечето галактики по морфологичните им характеристики. Нашата галактика, Млечния път, например, е от т.нар. пресечени спирални галактики.

Междинните спирални галактики са с форма, която е между тази на пресечените спирални галактики, в които има централна структура, пресичаща цялата галактика и тази на нормалните спирални галактики, в които липсва централната зона звезди, пресичаща галактиката.


В NGC 5861 са регистрирани избухванията на две свръхнови - SN1971D и SN2017erp. Взривяването на свръхнова звезда е съпроводено от мощна и ярка експлозия, която е възможно да озари и нощното небе на нашата планета.



Най-ярката свръхнова, която сме регистрирали досега, вероятно е SN 1006. По запазените свидетелства от историческите хроники, в нощта на 30 април и 1 май 1006 година тази звезда е греела поне 16 пъти по-ярко от блясъка на планетата Венера, която е третият по-яркост обект (след Луната и Слънцето) в земните небеса.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...