2 април 2020 г.

Снимки: PaP.pl
В музея на полския град Хрубешув, археолози са предали съкровище от почти 1800 сребърни монети, които общо тежат 5,5 килограма. Според експертите, това е една от най-значимите и обемни находка, датираща от римския, откривана на територията на Полша.

В статия за Nauka w Polsce се описва, че съкровището е открито случайно през миналата година от фермера Мариуш Дил, но едва сега официално се съобщава за него. Селскостопанският производител Дил попада на няколко монети сред разораните ниви недалеч от село Цихобуж, което се намира южно от град Хрубешув. Фермерът веднага е съобщил за находката си на специалисти от градския музей.

„Заедно със специалисти и доброволци археолози отидохме на място. Открихме първо 137 монети, а впоследствие проведохме детайлни разкопки и намерихме общо 1735. Те не бяха групирани на едно място, защото по време на разораването на нивата са били разпръснати на голяма полощ“, обяснява Бартломей Бартецки, директор на музея Хрубешув.


Анализите показват, че първоначално монетите са били в дървен сандък или кожена торба. Не са оцелели никакви останки от „трезора“, в който са били сложено, но са останали посребрени закопчалки, с които е бил украсен. Съкровището се отнася към римския период. Подобни находки на територията на Полша са изключителна рядкост. Най-старата от монетите е денарий с изображение на римския император Марк Кокцей Нерва, който управлява империята в периода 96 – 98 година. А най-нова е монета с профил на император Септимий Север, властвал между 193 и 211 година.



„Изводът е, че монетите са сечени в период от около 100 години, от края на I и до края на II век. През II век територията на съвременната Люблински окръг е населен с вандали. Те са прогонени от готите, които започват своето „велико преселение“ от Скандинавия и поемат към Югоизточна Европа. Тези процеси започват в края на II – началото на III век", пояснява Бартецки. По тези земи се водят много сражения, свидетелство за което са многото открити погребения на воини на вандалите. Вероятно съкровището е скрито от някой вандал, чиито надежди, че скоро ще се върне по „родните места“ се оказват напразни.


„По време на бягството от готите, вандалите укриват всичко ценно, което не могат да вземат със себе си. Може би монетите са събирани, за да се осигурят средства са събрани, за да могат да продължат съпротивата си, но в крайна сметка се оказва, че са загубили и тях“, допълва професор Анджей Коковски от Института по археология към Университета Мария Кюри-Склодовска в Люблин. За варварските племена, както ги определят римляните, сумата е била огромна. По стойност е колкото заплатата на римски легионер за шест години. Към края на II век за една година римският войник е печелил около 300 денария. С толкова пари не може да се купи, например, село, но спокойно може да се екипира с оръжие и провизии малък боен отряд.


Все още експертите проучват монетите. Предстои в изучаването да се включат и експерти от Варшавския университет. Анализите може би ще отнемат около една година. През това време в музея в Хрубешув ще работи виртуална експозиция със снимки на съкровището.



„Безспорно е, че е това е най-голямото съкровище от римския период, откривано в Люблински окръг, както и едно от най-богатите, откривани досега в цяла Полша“, казва в заключение Бартецки.


Фермерът, който случайно открива ценната находка, ще получи възнаграждение от държавата, размерът на което ще се определи съгласно полското законодателство.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...