16 април 2020 г.


Топящи се ледници в Норвегия, отстъпвайки от териториите, които са покривали досега, разкриват древен планински проход и стотици исторически артефакти, отнасящи се към епохата на викингите. Още през 2011 година изследователи за пръв път забелязват прохода и оттогава внимателно проучват местността, пише Antiquity.

Древните хора, преминавали през прохода, са оставили след себе си множество предмети. Благодарение на слоевете лед, в които са попаднали, тези артефакти са се запазили в много добро състояние. Учените провеждат детайлни датировки и са установили, че планинският проход е използван активно от римския период, отнасящ се към желязната епоха (300 г. от новата ера) до епохата на викингите (1000 г.).



Сред откритите от археолозите предмети има подкови, конски снегоходки, кости от товарни коне, фрагменти от счупени шейни, тояга с издълбани върху нея руни, както и различни предмети от битов характер – ножове, съдове, дървена игра и дори вретено. Освен това, учените са открили и синя текстилна материя, викингска ръкавица, обувки и напълно запазена римска туника. Някои предмети все още не са идентифицирани, тъй като експертите не разполагат с никакви образци, с които да ги сравнят.


„Лежалите под леда артефакти са се запазили изключително добре. Все едно са били изгубени съвсем наскоро, а не преди векове или хилядолетия“, отбелязва водещият автор в научните изследвания Еспен Финстад.



Учените предполагат, че проходът е използван, като през него хората са достигали до селскостопански ферми, създадени в планинските местности наоколо. Съществува вероятност, през прохода да са преминавали търговци, които са отнасяли от фермерите стоки като еленски рога и кожи, продавани впоследствие извън пределите на Норвегия.



За да не губят маршрута на прохода, по протежението му са оставяли знаци – пирамидки или купчини от камъни. По трасето на прохода е имало и страноприемница. Изследванията сочат, че планинския маршрут е ползван в продължение на поне 700 години. С течение на времето, обаче, пътят е бил изоставен. Учените са достигнали до заключението, че причините за това са комплексни: икономически спад, климатични промени, опустошителните епидемии в късното Средновековие (в това число и чумната епидемия, известна като Черната смърт). Когато животът по тези места в Норвегия се е върнал към нормалното си русло, за планинския проход просто вече никой не си е спомнял.



Археолозите отбелязват още, че ледниците в този регион продължават да се топят и отстъпват, затова може да се очаква, че в бъдеще ще се открият и нови, ценни за историята артефакти.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...