10 април 2020 г.


Изследователи от Университета Аделфи в САЩ са открили на остров Тасос в Гръция останки от римски конни стрелци, които са живели в ранновизантийския период – между IV и VII век. Изследване на костните им останки разкрива какви травми приживе са понесли, колко наситен с физическа активност е бил животът им и дори следи от най-старите доказателства за извършване на операции на мозъка. За находките и заключенията си, учените разказват в монография, отпечатана от издателство Archaeopress.

„Анатомично-скелетните особености на индивидите, както на мъжете, така и на жените, показват, че са водели тежък по отношение на физическите натоварвания живот. Доста сериозни травматични случаи, откривани както при мъжете, така и при жените, са били излекувани от много опитен хирург с голям работен опит в областта на травматологията. Предполагаме, че това е бил някой, когото можем да нарече военен лекар“, пише авторът на монографията, Анагностис Агеларакис, професор по антропология в историческия факултет на Университета Аделфи.

Екипът учени е открил останките на десет души – четирима мъже и шест жени. Добре съхранените останки и архитектурата на старата църква, в която са били погребани, показват, че тези хора са били с висок социален статут в рамките на изследвания регион. Изследователите обаче, остават най-впечатлени от следите по костите, които подсказват за извършвани операции на мозъка.


Археолозите са установили, че на един от мъжете е извършена сложна мозъчна интервенция, въпреки че, според медицински анализ, прогнозата за този човек е била неблагоприятна. След като се обръщат за помощ към специалисти по хирургия, учените са достигнали до заключение, че най-вероятната причина за хирургическата намеса е инфекция, а малко след операцията или още, докато е провеждана, пациентът е починал.



Според изследователите, това е пряко доказателство за най-сложната оперативна намеса, провеждана в античния свят. Въпреки сложността ѝ и неблагоприятните прогнози за изхода от интервенцията, хирургът все пак е поел отговорността да я проведе и с това да се опита да излекува пациента. От това може да се заключи, че подложеният на операцията човек е бил много влиятелен в регионален план.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...