22 април 2020 г.


Министерството по античността на Египет съобщава за ново откритие, направено в некропола на Свещените животни в Сакара. Сред най-значимите находки са великолепно декорирана гробница на Уахти и множество изключителни мумии на птици и животни, смятани от древните египтяни за свещени.




Разкопки в тази част на некропола Сакара се провеждат от месец април 2018 година и работите все още продължават. През този месец проектът навлиза в третия си сезон.




Археолозите са открили шахта с размери 120 х 90 сантиметра, която се спуска до дълбочина от 11 метра. На дъното на шахтата експертите попадат на запечатани каменни саркофази, стая с четири ниши, в която са открити дървени ковчези и човешки погребения, датиращи от Късното египетско царство.



В една от нишите е намерен масивен антропоиден дървен ковчег с йероглифи, изписани върху него с жълт пигмент. Около ковчега са открити множество предмети, сред които 365 фаянсови ушебти – погребални фигурки – някои от които са с йероглифни надписи. Намерен е и малък дървен обелиск с височина около 40 см. Четирите стени на обелиска са изрисувани със сцени, представящи богините Изида и Нефтида, и бог Хор. Открити са и статуетки на бог Птах-Сокар-Озирис.




Към множеството артефакти се добавят и три глинени канопи  - съдове, в които са съхранявани вътрешностите, отстранени в процеса на мумифициране. Всички малки артефакти са изнесени от шахтата, за да бъдат подложени на реставрация и консервация, преди да бъдат изпратени за съхранение в складовете на министерството.




Огромната площ на некропола Сакара, който се намира недалеч от Кайро, е мястото, където са разположени пирамидата на Джосер (най-древната пирамида) и пирамидата на Унис (в която са открити най-ранните от т.нар. „Текстове от пирамидите“); там е и Серапеума. Всички тези паметници са ключови в разбирането за древноегипетските вярвания в цялата история на древен Египет – от Старото царство до периода на Птолемеите и римската окупация.



По всичко личи, че мястото има още много тайни за разкриване, а египетските власти и международната научна общност полагат максимални усилия за продължаване на разкопките и анализиране на новите находки.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...