18 февруари 2020 г.


Подземен храм, наричан хипогей, и гробница със саркофаг, издялан от туфа, и свързан със структура, подобна на олтар, е нова находка от Римския форум. За откритието съобщава директорът на Археологическия парк „Колизеум“ Алфонсина Русо.

Мястото на находката се смята за част от оброчна зона, наричана Хероон и посветена на митичния основател на Рим, Ромул, обяснява Русо.

Саркофагът е издялан от същата скална туфа, от която са и блоковете, използвани за градежа на Капитолия. Погребалното съоръжение е с дължина около 1,40 метра и по предварителни оценки датира от VI век пр..н.е.

Находката е направена в близост до комплекса Curia-Comitium (Курия-Комиций), само на няколко метра от прочутия Лапис Нигер, за който римляните са смятали, че носи лош късмет на Вечния град, тъй като е свързан със смъртта на Ромул, уточнява Алфонсина Русо.

Находката ще бъде официално представена на нарочна пресконференция, която ще се проведе идния петък. „Откритието е от изключителна важност. Форумът не престава да ни изненадва с невероятни нови съкровища“, казва пред журналисти в понеделник Алфонсина Русо.

Откритието е направено в хода на разкопки, „които започнахме преди около година и бяха с възпоменателна цел, по повод откритията, направени в началото на ХХ век от прочутия археолог Джакомо Бони“, добавя Русо.



Хипогеят се намира под входното стълбище към Курията – мястото, където римските сенатори са заседавали и вземали решения за живота във Вечния град. Новите стълби, водещи към входа на древния „римски парламент“ са изработени през 30-те години на миналия век по проект на Алфонсо Вартоли.


Алфонсина Русо отбелязва, че според експертите, олтарът е поставен на мястото, за което древните римляни са вярвали, че е погребан митичният Ромул. Това е според прочита на древния римски историк Марк Теренций Варон, който е цитиран в „Епизоди“ от Хораций, уточнява директорът на Археологическия парк. „Не е случайност и това, че подземния храм се намира близо до Лапис Нигер (Черния камък)“, цитират думите ѝ местни италиански медии.

Разкопките и първите оценки на археолозите, касаещи този паметник на култа към Ромул и основаването на Рим, ще бъдат представени от Русо и екипа експерти, участвали в разкриването му.



Хипогеите често имат ниши, в които са поставяни кремирани или тленни останки. Понякога този тип съоръжения се наричат и градени гробници. Хипогей може да се нарече и всяка антична сграда или част от сграда, която е създадена под земята, каквито са например, множеството тунели под Колизея, където са държани роби (най-вече вражески пленници) и животни, и пак там са били подготвяни за участието им в гладиаторски боеве. Посредством различни механизми, животните и робите от тунелите е можело да бъдат изведени на арената по всяко време на гладиаторските игри, пише агенция ANSA.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...