16 февруари 2020 г.


По време на проучвания в пещера, в Испания, археолози са открили светилище, датиращо от палеолита. Възрастта на находката се оценява на около 15 000 години. Стените на светилището са декорирани не само с традиционните изображения на животни, но и със загадъчни символи.

Находката е направена близо до градчето Есплуга де Франколи в южната част на Каталония. Археолозите се натъкват на древното светилище през месец октомври миналата година. В процеса на проучване на находката, учените идентифицират повече от 100 „гравюри“, с които са покрити стените. Възрастта на картините е около 15 000 години. Това ги прави най-древните откривани към момента образци на праисторическото изкуство, откривани в Каталония. Авторите на откритието сами наричат находката си „изключителна“ и „безпрецедентна“.

„Откритието беше случайно, извънредно и неочаквано“, признава директорът на изследователския проект Font Major Хосе Мария Верджес. „Открихме нещо, което изобщо не сме търсили“.


Изследователите са на мнение, че наскалните рисунки изначално са били доста повече. Но пещерата дълго време се е намирала под вода. Вероятно ерозията е унищожила част от древните произведения.

Малко повече от 40 от откритите в пещерата рисунки представляват традиционни за палеолита изображения на животни, като елени, коне и бикове. Около 60 от „гравюрите“ се оказват обаче, загадка за учените. Те представляват някакви символи, които към момента експертите предпазливо наричат „абстрактни знаци“.



Анализът на символите показва, че някои от тях може да са били нанесени по стените на пещерата още преди на мястото да се обособи древното светилище, което означава, че не е изключено възрастта им да надхвърля 15 000 години. Учените планират да създадат 3D-визуализации на наскалните рисунки и на място в пещерата вече работи екип със специализиран скенер.


Създаването на подобни „отпечатъци“ ще позволи да се проведе детайлен анализ, а освен това ще даде на учените безценни сведения, тъй като ерозията продължава да заличава древните рисунки. С помощта на 3D-технологиите ще имаме възможност и да разберем как изначално е изглеждало светилището в епохата на палеолита.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...