2 януари 2020 г.


Близо 500 археологически артефакта са открити в 57 древни гробници в южната китайска провинция Гуандун, съобщава местният институт за културно наследство и археология.




Гробниците датират от периода между династията Хан (206 г. пр.н.е. – 220 г.) и династията Цин (1644 – 1911 г.). Открити са по време на обследване на строителни площадки в столицата на провинцията, град Гуанджоу.



11 от гробниците са от епохата на династията Хан. Други 13 са от времето на династията Дзин и т.нар. Южни династии (266 – 589 г.). Всички съоръжения от тези периоди са относително големи по мащабите си, казва Юи Сибин, зам.-директор на Института за културно наследство и археология в Гуанджоу.


Сред намерените в погребенията артефакти има множество керамични предмети, бронзови изделия, железни съдове и всякакъв тип украшения. Находките представляват ценен за археолозите материал, който ще им позволи да се сдобият с нова информация за изучаване на промените в историческия и географски контекст по тези земи, добавя Юи.



Ученият подчертава значимостта на един от артефактите: огърлица с мъниста, изработени от планински кристал, ахат и кехлибар. Украшението най-вероятно е пристигнало от другаде и може да се разглежда като ново доказателство за търговските връзки между Запада и Изтока от времето на династията Хан, осъществявали се посредством древния Път на коприната.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...