9 ноември 2019 г.


Римляните казвали “repetita iuvant”, което в буквален превод означава „повторението помага“ (ние си имаме нашето „Повторението е майка на знанието“). За астрофизиците заснетата от космическия телескоп „Хъбъл“ галактика, наречена Sunburst Arc (Слънчева дъга), и нейното 12-кратно „повторение“, без съмнение ще е от огромна полза.

Галактиката е заснета, благодарение на явлението, което наричаме гравитационно увеличение. Ако на преден план между нас и далечен космически обект се намира масивна структура, тя работи на принципа на обектива – изкривявайки пространството и времето около себе си. Светлината от обекти, намиращи се зад такива масивни структури се „изкривява“ и в случаи, като този от изображението, се повтаря неколкократно.

Космическият телескоп „Хъбъл“ е запечатал най-малко 12 образа на Sunburst Arc – галактика, която се намира на малко по-малко от 11 милиарда светлинни години от нас. Светлината, излъчена от нея, е подложена на гравитационно увеличение от галактичен клъстер, който се намира на 4,6 милиарда години от нас.

В някои части образът на галактиката е увеличен от 10 до 30 пъти, което позволява на изображението от „Хъбъл“ да се постигне резолюция от 520 светлинни години. За човешките разбирания това са огромни пространства, но в космическите мащаби, всъщност е доста малко. Да ги разглеждаме от такава огромна дистанция е наистина впечатляващо постижение за науката.



Подобно ниво на детайлност дава на астрономите възможността да сравняват тази галактика с по-близки обекти и да използват сравненията в изучаването на най-ранните галактики, зародили се във Вселената. В тези първи галактики много бързо са се формирали изключително ярки звезди, които излъчват интензивни ултравиолетови емисии. Лъченията „разкъсват“ водородните атоми, откъсвайки електроните, и то не само в галактиката, където се намират тези звезди, но и в междугалактическото пространство. Но все пак не е ясно как точно протича процеса, защото ултравиолетовите фотони би следвало да бъдат абсорбирани от междузвездната материя.



Новите наблюдения на галактиката Sunburst Arc дават важна информация в съставянето на целия „пъзел“. В статия за списание Science, астрофизици обясняват, че ултравиолетовата светлина от галактиката Sunburst Arc „изтича“ по тесни канали, които проникват в богатата на неутрален водород среда с околностите на галактиката. Това е процес, за който учените предполагат от доста време, а новите наблюдения и конкретния случай потвърждават, че той действително се случва.



Галактиката Sunburst Arc не принадлежи към „семейството“ на най-ранните галактики, появили се във Вселената. Обаче онова, което се случва при нея, дава важна информация за това, как галактиките йонизират околната им среда. Процесът, наблюдаван в това проучване, вероятно не е основният начин, по който UV-светлината „се отскубва“ от галактиките, но може да се окаже, че е изиграл много важна роля в ранната Вселена.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...