10 ноември 2019 г.

Снимки: ctk.eu
В района на градчето Рихнов над Кнежноу в Чехия, археолози са открили изключително добре запазен бронзов меч, чиято възраст се оценява на около 3200 години. След хилядолетия, острието на оръжието е все така добре заточено, пише чешката информационна агенция CTK.


„Бронзовият меч, който и сега е остър като бръснач, се отнася към т.нар. лужицка култура. Артефакти, свързани с тази култура, се откриват в района доста често, но не можем да кажем същото и за мечове“, обяснява пред CTK Мартина Бекова, уредник в етнографския музей в Рахнов над Кнежноу.


Находката е дело на археолог-любител. Дървената ръкохватка на меча не е оцеляла, но пък острието му е в прекрасно състояние. CTK допълва, че находката е направена на място, където по-рано не са провеждани археологически разкопки. Специалистите обаче, преднамерено не посочват точното място, където е намерен меча, за да не привлекат мародери и иманяри.


Археолозите смятат, че острието на меча се е запазило толкова добре, защото собственикът му не го е загубил, а умишлено го е заровил. „Вероятно е скрил оръжието си за по-добри времена, а може и да го е поднесъл като дар на някое божество“, казва Мартина Бекова. Подобни дарове и пожертвования са характерни за традициите на хората от лужицката култура.



В средите на експертите лужицка култура се нарича археологическа култура, обхващаща период от бронзовата и ранната желязна епоха. Тя се е развила на територия, която днес се поделя между Германия, Полша, Чехия, Белорусия и западна Украйна.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...