1 октомври 2019 г.


В NASA са създали впечатляваща визуализация, чрез която можем да получим представа как изглеждат загадъчните черни дупки и как усукват тъканта на пространство-времето.

Прякото заснемане за пръв път на хоризонта на събитията на черна дупка се превърна в наистина впечатляващ пробив в астрофизиката. Но да се получи това изображение се оказва много сложен процес, като самата картина е с относително ниска резолюция.

Технологиите обаче ще се усъвършенстват и бъдещите изображения на черни дупки с течение на времето ще стават все по-детайлни. А новата визуализация, разработена от NASA, онагледява онова, което някога може да видим на изображения с висока резолюция, запечатали активна свръхмасивна черна дупка с акреционен диск.


В средната част на симулацията се вижда черен кръг. Това е хоризонтът на събитията, границата, където всякакво електромагнитно излъчване – светлина, радиовълни, рентгенови лъчи – вече не са достатъчно бързи, за да достигнат до скорост, позволяваща им да се измъкнат от гравитационното привличане на черната дупка.


Около хоризонта на събитията се наблюдава идеален пръстен от светлина – фотонен пръстен. Тази светлина на практика се емитира от частта на акреционния диск, намираща се зад черната дупка; но гравитацията е толкова мощна – дори извън хоризонта на събитията, че деформира пространство-времето и огъва пътя на светлината около черната дупка.



Освен това, може да се забележи, че едната страна на акреционния диск е по-ярка от другата. Този ефект се нарича релативистично излъчване и е предизвикан от въртенето на диска. Част от диска, която се движи към нас, е по-ярка, защото се движи със скорост, близка до скоростта на светлината. Движението предизвиква промяна в честотата и дължината на вълната на светлината. А това се нарича Доплеров ефект.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...