29 септември 2019 г.

Снимки: NASA
През 1746 година италианският астроном Жан-Доминик Маралди пръв описва зрелищния рояк звезди, който виждате на изображението. Откритието си Маралди прави, докато търси в небосвода нови комети.

На снимката е Messier 15 или М15 – кълбовиден звезден куп, който е един от най-гъсто населените, откривани до момента. В него има много горещи сини звезди и по-хладни оранжеви, които се концентрират все повече с приближаване към центъра на купа.

M15 се намира в съзвездието Пегас. Отстои от нас на 33 600 светлинни години.


Кълбовидният звезден куп е с видим магнитуд от 6,2 степен и може лесно да се наблюдава с бинокъл. Най-доброто време за наблюдения е през месец октомври.

M15 е известен и с това, че е първият кълбовиден звезден куп, в който е открита планетарна мъглявина (газообразната обвивка, която обгръща умираща звезда). Мъглявината Pease 1 е открита през 1928 година от американския астроном Френсис Гладхайм Пиз (и е кръстена в негова чест). Pease 1 е една от едва четирите планетарни мъглявини, за които е известно на науката, съществуващи в кълбовидни звездни купове.

На изображението Pease 1 се вижда като голям, яркосин обект в ляво от ядрото на звездния куп.


М15 крие още нещо: установено е, че в централната част на звездния куп се намира рядък тип черна дупка – т.нар. черна дупка с междинна маса. Свръхмасивните черни дупки се намират в ядрата на галактиките и по маса може милиарди пъти да надвишават тази на Слънцето. По-невзрачните „звездни“ черни дупки, пък са с маса от порядъка на 10 пъти масата на нашето светило. Черната дупка, за която се смята, че съществува в центъра на М15, е с маса 4000 пъти по-голяма от масата на Слънцето.



Изображението е композитно и е заснето от телескопа „Хъбъл“. Той е „запечатал“ М15 във видимата светлина, както и в инфрачервения и ултравиолетовия диапазон на спектъра.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...